5 saker du inte visste att du behövde ha koll på när du handlar på nätet

Det blir allt vanligare att handla via nätet. Idag kan man köpa så gott som allt vid datorn hemma i vardagsrummet. Det har blvit enklare – men många gånger även osäkrare. Även om många stora företag erbjuder trygg e-handel så finns det alltid risk att man hamnar hos mindre seiösa företag.

E-handeln ökade med 14 procent i januari, enligt e-barometern. Detta trots att januari är känd som en fattig-månad. Som konsument är det ju mycket man ska ha koll på när man handlar på nätet och det finns en hel del fallgropar.

Här nedan är en tipslista på fallgropar och råd från Viet Hoang, jurist på Help Försäkring, som man kan tänka på när man handlar på nätet.

Reservera produkter

Fallgrop: En vanlig företeelse är att man ska betala för att reservera en produkt som ännu ej släppts.

Tänk på: Om en produkt ännu ej släppts bör man vara väldigt försiktig med att betala för en reservation. Detta görs normalt utan kostnad.

 

Handla utanför Sverige

Fallgrop: Att handla från ett företag utanför Sverige kan begränsa ens möjligheter till att hävda sina rättigheter ifall bolaget visar sig vara oseriöst.

Tänk på: Om man ska handla från ett land utanför Sverige – se till så att landet åtminstone är inom EU!

 

”Prova på-paket”

Fallgrop: Onlinebaserade näringsidkare som erbjuder gratis varor och ”prova på-paket” är stora konsumentfällor. 99 % av gångerna har man ingått ett abonnemang som betalas i förskott.  

Tänk på: Om detta händer ska man omedelbart kontakta sin bank och spärra kortet för fler uttag samt försöka göra en kortreklamation. Bestrid avtalet och kontakta en jurist!

 

Köpvillkor

Fallgrop: E-handelsföretag hänvisar många gånger till sina köpvillkor som belägg för att konsumenten har accepterat vissa ofördelaktiga villkor.

Tänk på: Distansavtalslagen är tvingande till konsumentens fördel och kan inte avtalas bort överhuvudtaget. Man bör kontakta en jurist.

 

Uppsägningar

Fallgrop: Många företag hänvisar till uppsägningar av avtal till ett faxnummer eller ett telefonnummer där man kan få vänta i flera timmar.

Råd: Det är inte lagligt att villkora uppsägningar från konsumenter. Av bevisskäl bör uppsägningen ske skriftligen, ex. via mail.

 

På getsomehelp.se kan du läsa juristers svar på fler vanliga frågor som svenskarna ställer på frågeforum online.

Brukar du handla på nätet? Har du någon gång blivit lurad av oseriös näthandel?

Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna!