Om du tror att hunden skäms så har du fel – det här betyder blicken egentligen

Alla hundägare känner nog igen den klassiska blicken hunden ger när den gjort något som den inte borde. Oavsett om den gnagt på soffan, kissat på golvet eller sprungit där den inte borde springa så har alla sett blicken.

Hunden har gjort något som den inte borde, och det verkar också som att hunden vet det. Du ser hunden och tillskriver den en vanlig mänsklig känsla: skuld.

Men du har fel.

Det är väl klart att det är skuld hunden visar? Logiken spelar in för fullt: Hunden fick lite för mycket tid över ensam och gjorde något som den inte skulle. Självklart vet hunden bättre.

När du ser vad den gjort så agerar du därefter och tillrättavisar hunden och det är tydligt att hunden också vet vad den gjort fel. ”Nej!” ”Fy!”

Även om det rent logiskt är skuld hunden visar så är det inte vad hunden visar. Det är något mycket vanligt och mycket mindre komplex känsla: rädsla.

Påståendet kommer från Dr. Alexandra Horowitz, hon har bland annat skrivit Inside of a Dog: What Dogs see, Smell, and Know”, som forskar om hundars kognition, alltså bland annat känslor. Det grundar sig i en studie från 2009, Disambiguating the ’guilty look’: salient prompts to a familiar dog behavior”. Den fokuserar på hur människor tolkar hundar genom ett ”mänskligt filter”. Med andra ord så brukar vi människor feltolka hundarnas känslor på grund av hur vi själva ser ut och agerar efter känslor.

”Skuldblicken” är ett praktexempel berättar Dr. Horowitz till iflscience: ”Jag kollar på en hund som visar skuldblicken och den ser skuldfull ut för mig. Det gör den verkligen! Vi är liksom gjorda för att se det på det sättet, så det är ingens fel.

Alla känner igen den blicken: distinkt, hunden ryggar tillbaka lite och man ser ögonvitorna mer när den tittar upp på dig. Ibland drar den öronen tillbaka, slickar i luften eller jäspar. Alla dessa är dock tecken för rädsla hos en hund, något som människor misstolkar som skuld.

Studien från 2009 av Horowitz visar tydligt hur människor tenderar att tillskriva hundarna mänskliga drag. Man kan läsa mer om hur studien gick till och går att köpa i sin helhet här, men vi har förenklat poängen från sammanfattningen nedan:

Undersökningen visade att hundar som uppvisar ”skuldblicken” egentligen var rädda för att bli tillsagda/rättade av sin husse eller matte snarare än att de känner skuld. Med andra ord så är det inte hundens egen handling som får dem att agera, utan reaktionen kommer utefter hur de tror ägaren kommer agera.

Dr. Horowitz förklarar också att det är osannolikt att hundar tänker på samma sätt som vi gör, eftersom deras hjärnor är väldigt annorlunda – även om de ofta är mer lik oss än olika. En avgörande skillnad är att de inte reflekterar över sina tankar och vad de gjort och bestämmer sig för att de gjort fel.

Hon berättar också att det finns bevis för att vissa djur planerar framåt och kommer ihåg episoder bakåt i tiden. Men problemet är att det inte finns liknande bevis för just hundar även om de har minnen. Men att de ska agera utefter dessa minnen på samma sätt som människor blir alltså fel.

”Hundarna kommer inte ihåg i ord. De pratar inte om det. Tänker de på händelser, när de ligger och väntar på dig? Det är inget vi vet. Även om vi skulle älska att ta reda på detta.” säger Dr. Horowitz. 

Det är precis vad som är avgörande då vi humaniserar våra hundar, deras känslor och minnen. Också därför vi ofta tillskriver dem personligheter, vad de gillar och tänker. Dr. Horowitz menar att det är ett sätt att försöka förutse vad som kommer hända med någon som vi inte helt förstår. Därför använder vi mänskliga förklaringar och överför det mot hunden.

Så visar egentligen hundar skuld? Kanske, kanske inte.

Som hundvän tyckte jag detta var både intressant och viktigt att veta.

Kommer du agera annorlunda när din hund gjort fel? Dela gärna vidare med alla som är i kontakt med hundar så de också får veta detta.

 
 

Läs mer om...