Varje gång man njutit av ett riktigt långt och skönt bad händer det: fingrarna, och ibland även tårna, blir alldeles skrynkliga och nästan svampiga.
Det ser nästan ut som att fingertopparna förvandlats till små russin och det är också därför många brukar kalla det för just att man får ”russinfingrar”. Men varför blir det egentligen så och vad är syftet?
Det har några brittiska forskare tagit reda på och svaret hittar vi hos våra förfäder.
Ju längre man ligger i badet desto skrynkligare blir huden på fingrarna. Kanske har du någon gång funderar på vad den egentliga anledningen är till att fingrar och tår förvandlas till russin? Då kommer svaret här.
Några brittiska forskare blev nämligen också nyfikna på orsaken och bestämde sig för att studera fenomenet. De hade en teori om att anledningen var att ”russinfingrar” gjorde det enklare för fingrarna och tårna att få grepp om våta föremål.
Sagt och gjort, tillsammans med några kollegor testade Tom Smulders, forskare på institutet för neurovetenskap vid universitet i Newcastle, hur snabbt skrynkliga fingrar och icke-skrynkliga fingrar kunde förflytta torra respektive våta kulor.
Resultatet var slående och bekräftade deras tes. Skrynkliga fingrar gjorde det betydligt enklare att förflytta de våta kulorna.
– Personer blir ungefär 12 procent snabbare om deras fingrar är skrynkliga, säger Tom Smulders till New York Times.
Det faktum att människan genom historien alltid levt direkt vid eller i närheten av vatten och därför ofta sökt efter föda i vattnet tros vara förklaringen till russinfingrarna. Tack vare att fingrarna blir skrynkliga blir det också enklare att greppa och fånga saker som rör sig i vattnet. Perfekt när man ska fånga fisk eller riva upp växter under vattenytan med händerna eller olika typer av hjälpmedel.
– Det kan ha hjälpt till när man hanterade verktyg i våta förhållanden, säger Smulders till The Guardian och fortsätter:
– Det fungerar ungefär som mönstren på dina bildäck, vilka hjälper till att ge bättre grepp.
Varför fingrarna inte alltid är skrynkliga vet dock inte forskarna, men Tom Smulders har några idéer.
– Det kan bero på att skrynkliga fingrar lättare blir skadade eller att de påverkar känseln.
Om detta var en nyhet för dig får du gärna vara lite bjussig och dela vidare så att fler kan få lära sig varför vi får russinfingrar!