Babymorötter är oerhört populära, både i svenska hem och på restuaranger. I grytor, sallader eller bredvid som ett komplement till måltiden. Men vet vi egentligen vad det är vi stoppar i oss?
Minimorötter dök upp under andra halvan av 80-talet, skriver Healthy Food House. De är skapta från vanliga morötter som anses ”för fula” för att plockas in i butiker och säljas som de morötter vi är vana vid. Anledningen till att minimorötter har sin perfekta form är för att de ”fula” morötterna går igenom en lång process i en maskin där morötterna filas ned till den form minimorötter har.
– Majoriteten av konsumenterna har inte en aning om vad de äter eller hur det produceras. Det är så många personer som tror att bönder odlar minimorötter som kommer upp ur marken släta och i perfekt storlek, säger professorn David Just som har forskat i effekter av ekonomiska beslut till Washington Post.
Washington Post skriver också att 70 procent av alla morotskonsumtion i USA består av minimorötter.
För att döda bakterier och förhindra att sjukdomar sprids via livsmedel doppas minimorötter i en klorlösning. Utöver det så går det åt en massa plast till att förpacka morötterna.
Produktionen av minimorötter må ha minskat svinnet för bönder som odlar morötter – men det bästa hade ändå varit om matbutikerna började ta in ”fula” morötter istället.
Dela gärna den här artikeln så att alla kan få reda på sanningen!
Publicerad av Newsner Knep, gilla gärna