Även för människor som hatar alla typer av kryp finns det ett undantag: Nyckelpigan.
Jag blir bara glad om den skulle landa på mig, den är ju både söt, ofarlig och vacker.
Om en svärm nyckelpigor skulle invadera mitt hem kanske jag skulle bli störd – men knappast livrädd.
Däremot finns det en annan och snarlik art i nyckelpigefamiljen som du bör vara extra vaksam på: Harlekinnyckelpiga.
Det var inte längesedan den upptäckes i Sverige, men den har redan gjort stor skada hos många.
Visst påminner den väldigt mycket om de ”vanliga” nyckelpigorna vi har i Sverige?
Skillnaden är att Harlekinnyckelpigans naturliga plats är östra Asien. Den började dock säljas i Europa på 1990-talet, för bladlusbekämpning.
Men harlekinnyckelpigan är en aggresiv art och spred sig snabbt. I maj 2007 gjordes det första svenska fyndet av Harlekinnyckelpigan, i Malmö.
Eftersom den är väldigt glupsk drabbas både människa och djur av dess framfart.
Harlekinnyckelpigan kan vara svår att känna igen på grund av sina många olika färgkombinationer, men det som framförallt utmärker harlekinnyckelpigan är storleken.
Eftersom de verkar så lika, kan det verkligen vara någon större skillnad på nyckelpigor och deras asiatiska släktingar? Sanningen är faktiskt skrämmande.
Harlekinnyckelpigan har en tendens att bita människor och det kan göra ont. Ibland försöker den livnära sig på människor och husdjur.
”De har för vana att smaka på saker som de landar på”, säger entomologen Alex Wild, expert på Texas universitet, till AWN.
Inget kul att bli biten, eller hur?
Men framför allt kan denna typ av nyckelpiga kan ge sig på möbler och inredning. Dessutom biter de och sprutar ut en illaluktande vätska, som är väldigt svår att tvätta bort.
Någon enstaka harlekinnyckelpiga är inget att oroa sig, men det händer att det att hela flockar på hundratals små baggar tar sig in i hus och då brukar det bli problem.
Framför allt är det under hösten som stora svärmar söker sig in i bostadshus. Värst drabbade tycks de vara som bor i hus med en ljus fasad och ett öppet fält framför, skriver Wikipedia.
”När den väl får fäste är det svårt att bli av med den och arten har ett väldigt aggressivt beteende”, förklarade biologen Lars-Åke Janzon för SVT för några år sedan och fortsatte:
”Man ska redan nu ta död på varenda invid man ser”.
Men var noga med att inte stampa ihjäl eller på något annat sätt ha sönder nyckelpigorna. De släpper då ut en äcklig lukt och en gul vätska, som kan vara svårt att få bort.
Skulle du få problem med stora svärmar i ditt hus föreslår experterna en enkel lösning för att ta bort dem – använd dammsugaren.
Så känner du igen Harlekinnyckelpigan:
- Titta på halsskölden, där finns oftaste en karaktäristiskt M- eller W-teckning (beroende på vilket håll man ser den ifrån).
- Har vanligen 19 svarta prickar på orange eller röd botten, eller två till fyra orangea eller röda fläckar på svart botten.
- Är större än våra vanliga nyckelpigor.
Hjälp gärna till att dela denna information vidare på Facebook, så att alla dina vänner kan lära sig se skillnaden på vanliga nyckelpigor och dess mer aggressiva, asiatiska kompanjon!