Det här ska du göra om din hund blir stucken av en geting

Dagarna är både långa och varma så här i sommartider – och det betyder också att våra fyrbenta vänner springer ute i grönskan mer än andra tider på året. Många hundar älskar solens strålar och att kanske jaga någonting litet som flyger runt i luften. Men det kan bli ett problem om hunden jagar och retar upp en geting. 

Men vad ska man då göra om ens hund stoppar huvudet i fel blomma – och blir stucken av en geting? 

Det första viktiga steget är att du ska försöka behålla lugnet. Sen ska du följa den här smarta guiden – steg-för-steg:

1. Identifiera om din hund blivit stucken. 

Det är inte alltid så enkelt att se om din stackars fyrbente vän blivit stucken. Om du misstänker att din älskling drabbats av getingen ska du titta efter vissa tecken. 

– Titta efter om hunden slickar eller tuggar på egna tassarna och var väldigt uppmärksam på det, säger veterinären Sonja Olson till The Dodo

2. Hitta det irriterande stället.  

 Det finns många ställen där hunden kan bli stucken av en geting. För att hitta rätt tidigt ska du titta efter ställen där din hund mest troligt blivit stucken. Vanliga ställen kan vara tassarna, magen, baken eller näsan. Det kan vara så att hunden inte riktigt vill att du ska titta närmare på den ömma punkten men försök ändå! 

3. Ta bort gadden. 

 …om det finns någon, vill säga. Gadden kan nämligen fortsätta injicera gift i hunden i flera minuter efter att den lossnat från övriga getingen. Man kan skrapa bort den från huden med exempelvis ett kreditkort. Det går också att använda pincett. Men då är det viktigt att tänka på att man inte trycker för hårt, då den kan tömmas på gift.

4. Behandla området.  

Alla vi som blivit stuckna av en geting vet hur jobbigt det kan kännas. Det måste vara på samma sätt för våra hundar. För att göra smärtan någorlunda mindre kan du prova att lägga en ispåse runt det stuckna området.  

5. Håll koll på ditt husdjur – och titta efter eventuella förändringar 

 

Ett inlägg delat av Animals Stung By Bees! (@animalsstungbybees) Jun 21, 2016 kl. 11:40 PDT

Man kan aldrig veta hur ens hund reagerar på ett getingstick förrän det väl inträffat. 

Se efter om hunden får en märkbar svullnad, nässelfeber, ökad smärta eller visar tecken på en allvarlig allergisk chock, som exempelvis andningssvårigheter.

Ta kontakt med en veterinär om du märker några av dessa symtom för eventuell medicinsk behandling. Dessutom kan det vara bra om en veterinär får ta en extra titt på din hund om den blivit stucken vid känsliga områden som i munnen eller på halsen. 

6. Var beredd. 

 

Ett inlägg delat av Animals Stung By Bees! (@animalsstungbybees) Jun 21, 2016 kl. 11:42 PDT

Precis som människor är hundar individer och kan därmed reagera olika på getingstick. Har din hund tidigare blivit stucken och då fått en allergisk reaktion till följd av detta är sannolikheten stor att den får den även nästa gång. 

Därför kan det vara bra att fråga din veterinär om mediciner som kan användas om olyckan skulle vara framme. Annars kan du så klart också försöka styra din hund från platser där getingar finns, även om det kan vara svårt i sommartider.  

Dela gärna den här informationen med dina hundägande vänner för en säker och skön sommar! 

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.

 
 

Läs mer om...