Överläkaren: Att arbeta när du är sjuk kan leda till depression.

Jag måste erkänna att jag flera gånger gått till jobbet även fast jag känt mig lite krasslig och hängig. Jag vet såklart att detta inte är speciellt bra, men ibland har jag bara för mycket att göra att jag helt enkelt känner att jag måste. Men nu avslöjar en läkare för Metro att det inte bara är dumt av de uppenbara skälen, det kan även påverka din psykiska hälsa och dina kollegor rejält negativt.

Genom att arbeta trots att du är sjuk är dåligt på många sätt. Dels låter du inte kroppen vila när den inte mår bra och samtidigt riskerar du att smitta dina kollegor om du vistas på arbetsplatsen med baciller i kroppen.

Men enligt Magnus Svartengren, professor och överläkare på Arbetsmiljöverket, kan det påverka såväl din psykiska hälsa som hela arbetsplatsen på lång sikt.

– Om man fortsätter att försöka kompensera för att man inte kan utföra sitt jobb fullt ut på grund av sjukdomen blir man utbränd, vilket kan leda till depression. Då måste kollegorna ta den sjukes uppgifter vilket gör att deras arbetsbelastning blir högre och ökar risken för att de i sin tur blir utbrända, säger Magnus Svartengren till Metro.

Han menar också att om man arbetar på en arbetsplats där det är vanligt att de anställda jobbar trots att de är sjuka bör frågan lyftas och diskuteras.

– Det ligger i allas intresse att minska sjuknärvaron, säger han till Metro.

Har du en chef som är oförstående till att de anställda behöver vara hemma vid sjukdom menar Magnus Svartengren att du bör prata med ditt skyddsombud på arbetsplatsen.

Så nästa gång du känner att en förkylning är på gång kan det vara en god idé att trots allt stanna hemma från arbetet och vila upp dig. Det är ju trots allt bra både för din egen hälsa och för dina kollegors välmående på lång sikt.

Klicka gärna på dela-knappen här under så att fler lär sig om hur viktigt det är att stanna hemma från jobbet vid sjukdom.
 

Läs mer om...