Religiösa och partiarkala strukturer i ursprungslandet får inte gälla i Sverige – alla kvinnor ska ha samma frihet.
Det skriver riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) i en uppmärksammad debattartikel i Expressen.
Hon är uppväxt i Kurdistan och Västerås och upplevt månggifte med egna ögon i sin närhet.
Nu vill hon se ny lagstiftning mot månggifte i Sverige.
Foto: Wikimedia/Shutterstock (kvinnan till höger har inget med innehållet i artikeln att göra.)
Hon beskriver sin uppväxt i Kurdistan där hennes farbror hade två fruar. Sen kom hennes familj till Sverige och Västerås där en klasskompis från Irak hade en pappa med två fruar. De bodde på samma gata som Amineh.
”Jag kunde inte tro att det var sant att min klasskompis levde med sina syskon och sin mor under samma förhållanden som i Irak. Trots att de bott i Sverige i över åtta år”, skriver hon i debattartikeln i Expressen som man kan läsa i sin helhet här.
Samtidigt kunde vi nyligen läsa om ett fall där en man från Syrien som hade 16 barn med tre olika fruar fått hyra tre lägenheter i Nacka. Kommunen hade köpt upp bostadsrätter för mångmiljonbelopp. Samtidigt tycker Amineh att kvinnornas och barnens perspektiv helt försvunnit i debatten om detta fall.
”Det är hög tid att Sverige ger även de osynliga kvinnor och barn som drabbas av de olika formerna av hedersförtryck – månggifte, könsstympning och tvångsäktenskap – rätten att få bestämma över sina egna liv”, skriver Amineh som tycker att detta är ett ekonomiskt och religiöst förtryck.
Enligt Skatteverket finns det i Sverige omkring 300 registrerade fall av månggifte – och det är äktenskap som ingåtts i utlandet. Samtidigt menar Amineh att siffran kan vara ännu större, i och med religiösa ceremonier som inte blivit registrerat hos svenska myndigheter. Hon vill nu se en uppdaterad lagstiftning i Sverige mot månggifte.
”Flyktingkvinnor ska inte behöva leva i Sverige och se hur samhället inte ger dem samma rättigheter som andra kvinnor. Barn ska inte behöva se sina mödrar förnedras”.
I våras togs frågan upp i riksdagen och regeringen fick då i uppdrag att göra en utredning. Målet: Att månggiften som ingåtts utomlands inte ska accepteras i Sverige. Samtidigt säger flera rättsexperter att det redan finns stöd i lagen att underkänna polygama äktenskap, skriver SvD. Regeringen vill nu att Skatteverket utreder månggifte i folkbokföringen.
– Utifrån det kan regeringen gå vidare och se om det behövs ändring i svensk lag eller inte, säger migrationsminister Helene Fritzon (S) till SVT Nyheter.
Dela gärna vidare om du håller med Amineh om att Sverige borde förbjuda månggifte.