Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder och enligt Svenska Celiakiförbundet beräknas 1-2 procent av den svenska befolkningen lida av celiaki, eller glutenintolerans. En vanlig uppfattning är att gluten är en allergi – men faktum är att det är en kronisk sjukdom som skadar din tarm och kan få dig att må väldigt dåligt. Många har dock inte koll på de varningssignaler som finns och majoriteten av alla svenskar med glutenintolerans har ännu inte fått en diagnos. Obehandlad glutenintolerans kan i sin tur leda till andra problem, som näringsbrist och ohälsa. Här är därför 7 av de vanligaste signalerna som kan tyda på att du har sjukdomen.
1. Går ner i vikt
Glutenintolerans innebär att en inflammation, som startas av glutenprotein, skadar tarmluddet i din tunntarm. På grund av denna tarmskada, samt att du kanske är illamående ofta, kräks eller inte har någon aptit, så kan du gå ned i vikt när du har sjukdomen.
2. Problem med magen
Besvär med mage och tarm är en av de vanligaste signalerna på att du har obehandlad glutenintolerans. Det kan exempelvis handla om diarré, förstoppning, gaser i magen och uppblåsthet. Det här symtomet kan också tyda på andra problem, som exempelvis känslig tarm.
3. Kliande hud
Torr, kliande hud och blåsor i munnen och på huden är ett av symtomen för celiaki, glutenintolerans. 1177.se skriver att det finns en hudsjukdom som kallas för hudceliaki. Det innebär att du får blåsor som kliar på armbågar, underarmar och kring rumpan – och glutenintolerans förknippas därför ofta med hudåkommor som eksem och psoriasis. Vanligtvis försvinner dessa besvär efter ungefär ett år utan gluten.
4. Trötthet
Om du är glutenintolerant så kan du lätt känna dig trött, kraftlös och utmattad – vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att din kropp hela tiden tvingas kämpa mot en inflammation. Enligt Svenska Celiakiförbundet blir dessutom förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörd när din kropp får i sig gluten och tarmluddet skadas.
5. Dåligt humör
Förutom trötthet kan du också känna dig mer nedstämd än vanligt om du har obehandlad glutenintolerans. Denna allmänna uppgivenhet kan påminna om depression och enligt 1177.se är orsaken ofta blod- och vitaminbrist. Du kan också vara irriterad, orolig eller upprörd. Det låter egentligen ganska logiskt: om din mage är olycklig med vad du stoppar i dig så blir hjärnan också olycklig.
6. Ont i skelettet
Med glutenintolerans får du ett dåligt upptag av kalk i tarmen, vilket kan leda till benskörhet. Ett tecken på sjukdomen kan då vara att du har värk i muskler och leder. Littlethings skriver att så kallad fibromyalgi, alltså värk i stora delar av kroppen och ont i skelettet, kan lindras om du undviker gluten.
7. Laktosintolerans
Svenska Celiakiförbundet skriver att laktosintolerans faktiskt kan tyda på att du också har glutenintolerans. Laktos, mjölksocker, bryts nämligen ned sämre i tarmen när tarmluddet är skadat som det ju blir vid glutenintolerans. Många av symtomen vid laktos och gluten är liknande: som magsmärtor, gasbildning, uppsvälld mage och diarré.
Om du tror att du kan vara glutenintolerant, uppsök då en läkare som kan hjälpa dig att ställa en så kallad celiakidiagnos. Dela gärna vidare för att uppmärksamma dina vänner på signalerna också.