1977 fångade han upp en rymdsignal som förbryllade alla. 39 år senare kan gåtan ha fått en lösning.

I decennier har den mystiska gåtan förbryllat tusentals forskare världen över.

Allt började 1977 när Jerry R. Ehman, en 37-årig astronom som jobbade på Ohio State University i USA, fångade upp en mystisk signal med sitt teleskop. Under en 72 sekunder lång skur av ljud fångades en okänd signal som var 30 gånger starkare än det kosmiska bakgrundsbrus som rymdteleskop brukar ta upp. Ingen kunde förklara var den kom ifrån, men många trodde att det rörde sig om ett meddelande från intelligenta rymdvarelser. Sedan den där dagen 1977 har signalen varit ett hett debattämne bland forskarna, men gåtan har förblivit olöst. Eller? Nu tror en amerikansk astronom att han har svaret på Wow-signalen.

Den 15 augusti 1977 var som vilken arbetsdag som helst för Jerry R. Ehman. Den 37-årige astronomen jobbade på Perkins-observatoriet i Ohio, men anade knappast att han snart skulle få vara med om något som skulle påverka hans liv för all framtid.

wikipedia

perkins

Astronomen Ehman höll att leta efter liv i främmande galaxer och till sin hjälp hade han ett gigantisk teleskop, kallat ”Det stora örat”. Plötsligt såg han hur teleskopet fångade upp en kraftig signal från rymden, 30 gånger starkare än det normala bruset från rymden. Signalen verkade komma från ett område på himlen utan stjärnor eller planeter, nordväst om den klotformiga stjärnhopen M55. Än mer märkligt var att signalen låg mycket nära frekvensen 1420 MHz. Den frekvensen kallas ”vätespektrat”, en frekvens där alla sändningar var förbjudna efter en internationell överenskommelse.

big ear

Några dagar senare gick Jerry Ehman igenom datorutskrifterna från ”Det stora örat”. Eftersom han blev så förvånad över vad han såg skrev han ett stort ”Wow!” med röd markör på pappret. Det var detta som fick signalen att bli känd som ”Wow-singalen” i historieböckerna.

Signalen fick snart mycket uppmärksamhet i media, mycket på grund av att astronomerna inte kunde förklara varifrån den kom och vem som hade sänt ut signalen. Forskarna försökte återupprepade gånger att hitta signalen igen, men förgäves. Över 100 studier från samma region av rymden har gjorts men signalen återkom aldrig igen.

wikipedia

wowa

Ufo-fantaster menade att signalen var så stark och ovanligt att den måste ha kommit från intelligenta utomjordingar. Teorin verkade inte helt osannolik, eftersom inget tydde på att signalen kom från någon satellit som människan placerat i rymden. Astronomer rev sitt hår och slog sina kloka huvuden ihop, men ingen vetenskaplig förklaring övertygade allmänheten.

artur

En av många som intresserade sig för signalen var science fiction-författaren Arthur C. Clarke. Men efter åratal av undersökningar och funderingar kom han fram till att det inte fanns någon logisk förklaring till var signalen kom ifrån.

– Bara gud vet, sa Clarke i en intervju med New Scientist 1997 enligt National Geographic.

youtube

Skarmavbild 2016-02-05 kl. 14.10.48

Men kanske har mysteriet idag, så här 39 år senare, kommit nära en förklaring.

2016 kom astronomen Antonio Paris vid St Petersburg College i Florida med ny hypotes om var signalen kom ifrån, enligt New Scientist. Han tror inte att signalen kom från stjärnhopen M55, det ska i stället röra sig om en signal från två kometer. Kometrarna 266P/Christensen och P/2008 Y2(Gibbs) passerade nämligen området där Wow-signalen kom ifrån under samma tidpunkt, 1977.

twitter

paris

Den kraftiga signalen kom ifrån det väte som frigörs från kometer när de kommer tillräckligt nära en stjärna. Det skulle också förklara varför signalen låg nära frekvensen 1420 MHz, det så kallade ”vätespektrat”. Kometerna 266P/Christensen och P/2008 Y2 (Gibbs) far just nu runt i gigantiska omloppsbanor, flera miljoner mil från vårt solsystem. Men snart kommer de att vara tillräckligt nära oss för att det ska gå att testa professor Paris hypotes.

wikipedia

Wow_signal_location

Om ett år 2017, kommer exempelvis 266P/Christensen passerar genom samma region som Wow-signalen sändes från den 25 januari 2017. P/2008 Y2 (Gibbs) kommer vara på ungefär samma plats i januari 2018. Då kan astronomerna, genom att observera kometerna, jämföra eventuella signaler Jerry R. Ehman datautskrifter från 1977.

– Hypotesen måste testas innan man kan avfärda den, säger professor Paris till New Scientist.

wikipedia

messier

Men så här nära en lösning har ingen kommit tidigare. Dock är långt ifrån alla forskare övertygade om Antonio Paris teorier. Exempelvis säger vetenskapsmannen James Bauer, som jobbar för Nasa, att han tvivlar på att vätemoln kan skapa en så pass stark signal som den Jerry R. Ehman fick in för 39 år sedan, enligt Daily Mail.

– Jag skulle bli förbryllad, varför har man inte tidigare observerat sådana signaler på de här våglängderna, frågar sig Bauer.

Vad tror du? Jag vet inte i alla fall, tanken på att det är några utomjordingar är i alla fall spännande!

 

Läs mer om...