Könsstympning är fruktansvärt. FN beskriver det som ”en grov kränkning av flickors och kvinnors mänskliga rättigheter och ett allvarligt hot mot deras hälsa, välbefinnande och liv”. Runt 200 miljoner flickor och kvinnor runt om i världen räknas vara könsstympade, enligt ny statistik. I dag, den 6 februari, är det den internationella dagen mot könsstympning. I Tanzania och Kenya har man utvecklat en ny, alternativ ritual – utan rostiga rakblad och skadade flickor.
Varje år könsstympas fler än två miljoner flickor i åldrarna fyra till elva år. Ett grymt ingrepp som har praktiserats i över 2 000 år. Ofta sker könsstympningen utan bedövning och med ett rostigt rakblad, en gammal kniv eller en glasskärva. En del flickor dör. Andra traumatiseras svårt och får men för livet, enligt Unicef.
Med öppna diskussioner och utbildning på bynivå går det ändra attityder om traditionen med könsstympning, skriver Unicef. Det har redan införts en ny, alternativ ritual bland massajer i Kenya och Tanzania. Enligt Omvärlden har närmare 8 000 flickor genomgått denna ritual. Den pågår i tre dagar och inkluderar traditioner utan att inkludera själva stympningen. Den innefattar även utbildning i sex och samlevnad och mänskliga rättigheter.
Massajby i Moshi, Tanzania. Foto: Newsner.
Massajerna har tagit fram ritualen tillsammans med organisationen Amref Flying Doctors, som utvecklar hälso- och sjukvården i Östafrika. Ritualen sprids nu, enligt Omvärlden, till flera massajsamhällen i Tanzania. Först måste stamäldsten övertygas, sedan samtalar man med flickorna och mammorna.
Massajby i Moshi, Tanzania. Foto: Newsner.
Här kan du se en video som handlar om den alternativa riten. Dela gärna denna information vidare. Tillsammans kan vi skapa en bättre värld, där inte flickor förtrycks och utsätts för detta grymma ingrepp!
Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna