Ny forskning: Detta är den ultimata tiden att gå och lägga sig.

Jag har alltid varit avundsjuk på morgonmänniskor som kommer i säng i tid och får många timmar sömn. Själv har jag har alltid haft svårt att somna på kvällarna. När mina föräldrar sa till mig att det var läggdags när jag var liten låg jag ändå med sänglampan tänd och läste böcker in på småtimmarna. Samma sak i tonåren, jag somnade sent och kunde knappt ta mig ur sängen när det var dags att kliva upp för att åka till skolan. Genom åren har jag gjort en del halvhjärtade försök att ändra på detta. Men det har inte gått – jag sover fortfarande alldeles för få timmar varje natt. Nu ångrar jag att jag inte har försökt hårdare, för ny forskning visar att de som lägger sig före klockan 23 har bäst karaktär.

Ungdomar ska hinna med mycket i dag. Göra läxor, kanske hjälpa till i hemmet, umgås med vänner, träna och ha tid för sociala medier. Då är det lätt att sömnen stryker på foten. Så är det i alla fall för mig: har jag mycket att göra prioriterat jag bort sömnen, trots att jag vet att jag kommer ångra mig nästa morgon.

Nu visar en stor, norsk studie att det finns ett samband mellan sömn och karaktär.

Mostphotos

1725026-alarm-clock

8 000 ungdomar på vidaregående skola, motsvarande gymnasiet, har deltagit i studien. Och studien visar att ju mer de sover, desto bättre karaktär visar de i skolan.

– Mindre sömn hänger ihop med svagare skolkaraktär. Karaktären i skolan var i genomsnitt bäst bland ungdomar som la sig mellan 22 och 23, säger forskaren och psykologen Mari Hysing vid Uni Research Helse i Bergeni Norge till Aftenposten.no.

Studien visar också att karaktären blev gradvis sämre ju senare ungdomarna la sig.

– En del kan förklaras med att de som sliter med både sömn och skola har högre frånvaro. Men även efter att man har tagit hänsyn till detta var det ett starkt samband mellan sömn och skolresultat, säger Mari Hysing.

Tidigare studier har visat att norska ungdomar mellan 16 och 19 år sover i genomsnitt sex timmar och 25 minuter varje natt. Forskare säger att ungdomar bör gå och lägga sig klockan 22, och sova åtta-nio timmar varje natt.

Nu är Mari Hysing orolig att brist på sömn ska bli ett folkhälso- och livsstilsproblem.

Dela gärna detta vidare så fler får veta när det är optimalt att gå och lägga sig.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

 

Läs mer om...