Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter… sociala medier har exploderat till enorma proportioner de senaste åren och vi är många som varje dag scannar av de olika apparna och sajterna för att se vad som har hänt. Men för alla barn där ute kan det snart vara slutsurfat. Konsumentminister Per Bolund (MP) bekräftar nämligen för SVT Nyheter att Sverige kommer införa åldersgränser som en del av EU:s nya dataskyddsdirektiv.
De nya direktiven ska vara införlivade i svensk lag inom två år. Åldersgränsen kan bli så hög som 16 år – och för alla barn som är yngre än den tillåtna åldern kommer målsmans tillstånd krävas för att använda sociala medier.
– Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger konsumentminister Per Bolund till SVT.
Direktivet ger alltså möjlighet att sätta åldersgränsen mellan 13 och 16 år. Regeringen ska nu tillsätta en utredning för att avgöra exakt var åldersgränsen ska ligga.
Konsumentministern berättar även för SVT att det kan bli tal om att se över marknadsföringslagen. Det går i dag inte att utkräva ansvar från exempelvis Youtube med flera för brott i deras kanaler – och därför anser Bolund att Youtube ska kunna tvingas ta bort olaglig reklam, precis som kanalen redan rensar bort exempelvis brott mot upphovsrätten och pornografi. Men eftersom det handlar om internationella bolag kan frågan om regeländringar komma att hamna på EU-nivå.