Att skaka hand i Sverige är något som nästan alla gör. Vi har lärt oss att det är så man gör för att vara artig när man hälsar på någon. Men i alla länder så används inte denna artighets gest.
Inom islam kan man nämligen tolka att man som kvinna inte ska skaka hand med män eftersom att det kan leda till förbjuden frestelse.
”Det är ett naturligt sätt i Sverige att förmedla att man respekterar den personen man möter,” säger Ebba Bousch Toor i en intervju med TV4. Och menar att det är något vackert och respektfullt i Sverige att man hälsar på alla oavsett kön eller varifrån man kommer eller socioekonomisk bakgrund.
När en 24-åring kvinna, Farah Alhajeh, sökte jobb på tolkföretaget Semantix i Uppsala och vägrade skaka hand med den manliga chefen tog han illa vid sig rekryteringsprocessen avslutades direkt.
Kvinnan hälsade på sitt sätt med att föra handen till hjärtat istället, något som hon gör när hon hälsar på alla, oavsett kön, skriver Diskrimineringsombudsmannen.
Efter att Diskrimineringsombudsmannen drivit fallet vann kvinnan som också fick 20 000 kronor i skadestånd.
Det har varit en jobbig process
Så här sa Farah i en intervju med SVT.
”Processen har varit jobbig. Men det är egentligen inget som fått mig att vilja sluta, jag har tyckt att saken varit viktigt. Inte bara för mig utan också för andra.”
Men det är många som inte håller med. Efter en undersökning som TV4 låtit Sifo göra tycker nämligen sex av tio att en arbetsgivare ska kunna kräva att en anställd skakar i hand med alla. Oavsett kön.
Partiledarna delar majoritetens uppfattning
De flesta partiledarna delar majoritetens uppfattning.
22 procent tycker inte att det ska vara ett krav och 17 procent har svarar att de inte vet eller är tveksamma.
Statsminister Stefan Löfven har tidigare tyckt att handskaket är en bra sedvänja i Sverige. Men ställer sig nu bakom arbetsdomstolens beslut.
Flera andra partiledare tycker dock att lagen behöver ses över.
[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/11315850″ /]