De flesta känner nog till filmen ”Schindlers List”, baserad på historien kring den tyske affärsmannen Oskar Schindler som räddade livet på cirka 1 200 judar från Förintelsen genom att låta dem arbeta i sina fabriker.
Många svenskar vet nog också vem Raoul Wallenberg var, den svenska diplomaten som räddade många ungerska judar från nazisterna.
Men har du hört talas om Chiune Sugihara? Denna ödmjuka, japanska diplomat har inte alls fått samma uppmärksamhet – trots att han förändrade livet för tusentals judar under andra världskriget.
Året var 1939 och världen var på väg att dras in i andra världskriget. Tyskland hade ockuperat Tjeckoslovakien och invaderat Polen. Judiska flyktingar från Polen vällde in över grannländernas gränser och på den tiden var en tredjedel av Litauens stadsbefolkning judar.
Chiune Sugihara var vice konsul på japanska konsulatet i Litauen. Hundratals judar som förföljdes av nazisterna kom in på den japanska diplomatens kontor och bad om att få visum till Japan. I de flesta fall innebar ett avslag och resa tillbaka till Polen en säker död.
Det var tuffa reglerna för att få visum till Japan. Chiune Sugihara vädjade till sina chefer i Tokyo, men de sa åt honom att följa de strikta regler fanns. Om Sugihara skulle följa reglerna till punkt och pricka hade väldigt få judar chansen att komma i säkerhet.
Efter att ha talat med sin familj bestämde sig Chiune för att ignorera sina order. Under juni och augusti år 1940 utfärdade Sugihara, trots Tokyos motstånd, tusentals visum till judiska flyktingar som flytt undan nazisterna. Visumen, alla skrivna för hand, gjorde att flyktingarna kunde resa till säkerhet, via Transsibiriska järnvägen.
”Folket i Tokyo var inte nöjda. Jag kände att det inte var lönt att bråka med dom. … Jag visste att de skulle bli klagomål i framtiden. Men själv tyckte jag att det var det enda rätta att göra. Det finns inget fel med att rädda många människors liv” – Chiune Sugihara
Men när de judiska flyktingarna fått sina visum på konsultatet i Kaunas, Litauen (bild ovanför) åkte det nödvändigtvis inte till Japan. I stället åkte de till Curaçao och holländska Guyana (nu Surinam), via Sovjetunionen och Japan. Uppgifterna om antalet judar som Sugihara skulle ha räddat på detta sätt varierar från 2 139 till 10 000.
45 år efter att Chiune Sugihara räddat tusentals judar fick han frågan om varför han gjorde det. Han gav reportern två anledningar: ”De var människor, och de behövde hjälp”, sade han.
Den japanske diplomaten blev av med sina uppdrag efter kriget, enligt hans fru berodde det på vad som skett i Litauen. För att försörja sin familj sadlade han i stället om till tolk och översättare, men han jobbade också som dörr-till-dörr-försäljare av glödlampor. Efter kriget var han bara en vanligt, hårt arbetande man… Men med en stor och dramatisk hemlighet.
Det fanns dock de som inte glömt Chiunes hjältemod under Förintelsen.
År 1985 fick han utmärkelsen ”Rättfärdig bland folken” av den israeliska staten. År 1990 tilldelades han postumt Raoul Wallenberg-priset.
Bildkälla: Flickr/JoeBrent
Chiune Sugihara avled 1986, 86 år gammal. Dela gärna vidare hans berättelse om du tycker han förtjänar att hyllas för sin modiga insats som räddade livet på tusentals människor.