Efter polska köttskandalen – nu ska skolföretaget som köpt in köttet framöver bara ta in svenskt och nordiskt kött.
Nu kommer skolmatsleverantören byta till nordiskt eller svenskt kött, skriver Land.
Det var i slutet på januari som Livsmedelsverket i ett pressmeddelande slog larm om hälsofarligt kött som sålts från Polen till Sverige.
Enligt Livsmedelsverket misstänktes ett polskt företag ha köpt in sjuka djur, som de slaktat under de tider på dygnet då slakten inte övervakats av veterinärer.
Köttet från de sjuka korna ska ha märkts som ”besiktigat” och sålts vidare till flera länder, däribland till fyra mindre företag i olika delar av Sverige.
– Företaget har enligt uppgifter sålt obesiktigat kött från sjuka djur. Det ett allvarligt brott mot livsmedelslagstiftningen och helt oacceptabelt, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
250 kilo kött till Sverige
I Sverige handlade det sig om mängder på 250 kilo kött som har exporterats till landet. Detta skriver lantbrukets affärstidning, ATL.
Skolmatsföretaget Kleins Kitchen, som levererar mat till omkring 90 skolor och förskolor i Stockholmsområdet pekades ut för att ha köpt in delar av det utpekade, polska köttet.
Nu meddelar de att de kommer sluta med detta omedelbart – och i framtiden bara köpa in svenskt alternativt nordiskt producerat kött.
– Att Livsmedelsverkets Statsinspektör som vi har haft kontakt med har gjort det tydligt att vår leverantör inte har haft någon inblandning eller vetskap om detta, spelade faktiskt mindre roll. För oss som alltid slagits för en hög kvalitet på den skolmaten vi tillagar var det självklart att göra allt vi kan för att omöjliggöra en upprepning av det inträffade, säger verksamhetsansvarig Elisabeth Aronsson på Klein i ett pressmeddelande.
Det innebär att barnen bara får svenskt eller nordiskt nötkött, fläskkött och fågel på skolmattallrikarna från vecka åtta, uppger Land Lantbruk.
– Sedan kommer vi också söka dialog med relevanta myndigheter för att diskutera om det finns fler åtgärder som ytterligare kan bidra till att öka kvaliteten i den mat vi serverar, säger Elisabeth Aronsson.
Vad tycker du om detta? Dela gärna vidare.