Ordning och uppförande hör till den gamla skolans betygssättning, men om majoriteten i riksdagen får som de vill kan det införas igen. Idag, tisdag, väntas utbildningsutskottet kräva en lagändring gällande systemet.
– Vi har stora ordningsproblem i svensk skola. Det är skolk, det är klotter och skadegörelse, det är ofta ett kränkande språkbruk och beteende. Vi måste komma till rätta med detta, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Sveriges Radio.
Enligt Jan Björklund är Sverige ett av få länder i västvärlden som avskaffat både ordningsbetyg och möjligheten till ordningsomdöme, vilket resulterat i stora problem i elevers beteende på svenska skolor.
Skolk, klotter, skadegörelse och kränkande språkbruk är några av de punkter som Jan Björklund tar upp som vanliga problem på många av landets skolor. Tillsammans med flera av partiledarna i riksdagen föreslår han han därför att skriftliga ordningsomdömen bör återinföras i landets högstadium och gymnasium.
– Vi har stora ordningsproblem i svensk skola. Det är skolk, det är klotter och skadegörelse, det är ofta ett kränkande språkbruk och beteende. Vi måste komma till rätta med detta, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.
De borgerliga partierna är överens om att skolorna ska kunna dela ut omdömen i uppförande, men det ska inte ingå i slutbetyget.
Även Sverigedemokraterna lyfter fördelarna med att dela ut skriftliga omdömen i skolan.
– Då får föräldrarna en indikation på hur deras barn sköter sig i skolan. Det är inte alltid det kommer fram med tydlighet i de här samtalen mellan lärare och föräldrarna, det här blir mer svart på vitt hur deras barn har skött sig, säger Robert Stenkvist (SD) till Sveriges Radio.
Dela om du tycker att skriftliga omdömen borde återinföras i skolan.