Skräckbilden som skrämmer alla djurägare – nu varnar veterinären

40-50 fästingar – mellan trampdynorna på en hund.

Skräckbilden sprids nu i sociala medier och det får hundägare att fasa.

Nu ger veterinären Elin Reimegård sina bästa tips för att skydda hunden mot fästingar i sommar.

– Man ska titta överallt eftersom de kan sitta precis var som helst – från nosen till svanstippen, så kika under magen och under armhålorna, bakom öronen och på halsen, säger Elin Reimegård till Leva och Bo.

Sommartider innebär också dessvärre fästingssäsong. Några som är extra utsatta är våra fyrbenta vänner.

I sociala medier har en bild spridits på en hund som har runt 50 fästingar, bara under ena tassen. Bilden har den senaste månaden fått över 3500 delningar. Det framgår inte var fotot kommer ifrån, eller var den är tagen, men djurägare reagerar likväl.

– Usch, nu får jag vända upp och ner på mina chihuahuor, kommenterar en person bilden.

En annan skriver:

– Hur kan man lyckas missa det liksom. Nu måste man ju känna igenom hela hunden och plocka dagligen.

Expressens Leva och Bo har intervjuat Elin Reimegård, som är legitimerad veterinär med specialkompetens i hundens och kattens sjukdomar, angående bilden. Hon tror att det kan vara den tunna huden under tassarna som tilltalar fästingarna. Det förklarar hon i en intervju med Leva och Bo. Samtidigt säger hon att just tassarna inte är ett vanligare ställe än något annat, och att det därför är viktigt att söka igenom hela hunden.

Glöm inte att kolla fästingar mellan trampdynorna. ???

Posted by TH Utbildning on Thursday, May 2, 2019

Så skyddar du hunden mot fästingar

Reimegård delar även med sig av sina bästa tips för att ens husdjur ska slippa fästingar ställen på öron, hals och mellan trampdynorna.

– Det bästa är om man använder fästingprofylax. Det finns jättemånga olika varianter nu för tiden. Då minskar man risken för att hunden ska utveckla en fästingsjukdom jättemycket, säger hon till sajten.

Fästingprofylax finns som tabletter, halsband och spot-on lösningar, både receptfritt och receptbelagt, skriver Leva och Bo. Reimegård  menar att det kan vara en bra lösning eftersom hunden kan plocka med sig fästingar in i hemmet med smittor som TBE, vilket kan drabba människor. På så sätt blir det både ett skydd för hunden och en själv.

Det finns de som använder alternativa produkter, till exempel kokosolja.

– Men såvitt jag vet har det inte gjorts några forskningsstudier på dem som visar att de är lika effektiva som de läkemedel som vi rekommenderar och ger ut, säger Elin Reimegård till Leva och Bo.

FOTO: Shutterstock (Obs. Genrebild)

 

Dela gärna denna information med andra så vi kan skydda båda våra djur och oss själva!

 

Läs mer om...