Badtemperaturerna börjar stiga runt om i landet och sommarvärmen är redan här.
Men vad som också dyker upp och är lite mer otrevligt är parasiten som simmar omkring i vattnet.
Läkare larmar nu om en högsäsong och det gäller att hålla kolla på betten, enligt ett nyhetsinslag av TV4.
I svenska sjöar varnar läkare för sommarparasiten som dyker upp när vattnet blir varmare. Parasiten kallas för cerkarie, men kallas av många för ”vattenloppor”. Läkarna menar att trots att vattenloppor är vanligt, så är det ändå en otäck parasit.
Larven letar efter sjöfåglar
Parasiten är en liten larv som utvecklas till inälvsmask och drabbar sjöfåglar. Människor kan bli bitna, där masken tuggar sig in under huden och lämnar ett märke efter sig som ser ut som ett myggbett. Vissa kan utveckla svåra blåsor och en del även allergiska reaktioner, enligt Folkhälsomyndigheten.
Larmar om parasiten
Läkarna larmar om att parasiten är här. Och den trivs bäst i svenska insjöar, enligt TV4. Nu i juli är det högsäsong för dessa parasiter.
– Det är fågelparasiter som har simmat vilse, de är på jakt efter sjöfåglar men när vi kommer simmandes så fastnar de i huden, säger Mikael Karlsson, distriktsläkare till TV4.
Håll koll på symptom
Mikael Karlsson säger också att klådan går över av sig själv, men för att härda ut kan man smörja med någon slava mot just klåda. Just själva parasiten är inte farlig för oss människor, men man kan få en allergisk reaktion i form av feber eller andra symptom på grund av masken, enligt Folkhälsomyndigheten. Så håll koll på symptomen.
Det här cerkarier (vattenloppor):
Fy vad otäckt! Sprid gärna detta vidare för att varna andra att hålla koll på sina bett och symptom!