Tystnad är mycket viktigare för våra hjärnor än vi tror, enligt vetenskapen.

Bland mig och mina närmaste vänner är vi många som pratar. Högt, mycket och intensivt. Det är så klart bra att vi socialiserar och att vi hela tiden säger vad vi tycker, men ibland blir det pladdrigt och ibland är det svårt för dem som är lite tystare att få en syl i vädret. Samtidigt älskar jag att ta långa, ensamma skogspromenader. Sätta mig på en sten eller brygga vid en sjö och låta tankarna flöda fritt i det tysta. Det finns få saker som är så fridfulla som att sitta på en favoritplats i naturen och bara vara. Men tyvärr har jag sällan tid för detta längre. Från och med nu ska jag försöka prioritera om min tid lite. Ta mer tid för de lugna, tysta och sköna stunderna. Forskning visar nämligen att tystnad är viktigare för våra hjärnor än vi tror.

När världen upplevs som allt stressigare och hetsigare och folk hela tiden pratar i munnen på varandra är det inte så konstigt att tystnad blir mer och mer attraktivt. Folk åker på yogaretreats och är tysta i dagar. Drar på långa, fridfulla vandringar i bergen.

Och enligt forskningen är tystnad viktigare för oss än vi tror.

2253517-meditation


Bildkälla: Mostphotos

I en studie från 2013, som publicerades i tidskriften ”Brain, structure and function”, undersökte forskare hur olika typer av ljud och tystnad påverkade möss hjärnor, skriver Nautilus. Resultatet visade att när mössen vistades i en omgivning som var helt tyst två timmar per dag utvecklade de nya hjärnceller i hippocampus, det område i hjärnan som associeras med minnen, känslor och inlärning.

– Vi såg att tystnad verkligen hjälper de nya cellerna att bli till nervceller och integreras i systemet, säger forskaren Imke Kirste enligt Nautilus.

Vi vet också att hjärnan även arbetar när den är i ”viloläge”, som när vi sover. Då hanterar den intryck och information. När vi inte distraheras av ljud eller är upptagna med någon särskild uppgift får hjärnan tid att i tystnad bearbeta saker, skriver Lifehack. Både interna och externa intryck – och hitta balans.

8742934-fisherman-at-sunset


Bildkälla: Mostphotos

Ljud kan ha en fysisk effekt på hjärnan på så sätt att det ökar stresshormonerna och blodtrycket. De som lever i en miljö med konstanta ljud, exempelvis nära trafikerade platser, drabbas troligen av kroniskt höga nivåer av stresshormoner. De kan också utveckla en stressrespons som gör att de ignorerar ljudet – men det innebär att de också kan ignorera andra, nödvändiga ljud som när folk pratar med dem. Ljud kan också orsaka hjärtsjukdomar, störa sömnen och ge tinnitus.

Tystnad däremot, det verkar ha motsatt effekt på hjärnan. Tystnad gör att kroppen och hjärnan gör sig av med spänningar. Tystnad i ett par minuter är till och med mer avslappnande för hjärnan än ”avslappnande” musik. Tystnad förändrar blodtrycket och blodcirkulationen i hjärnan, enligt en studie publicerad i Heart enligt Lifehack.

1560818-the-woman-reading-the-book-on-coast-of-lake


Bildkälla: Mostphotos

En del föredrar att ha ljud omkring sig när de ska lära sig saker, men studier visar att ljud försämrar hjärnans kognitiva funktioner. Särskilt när det kommer till att läsa, memorera och lösa problem.

Samtidigt hävdar en del forskare att det inte riktigt finns något som kan kallas tystnad. Om du till exempel lyssnar på en sång som abrupt stängs av ”hör” du ändå fortsättningen i hjärnan.

Oavsett vad så är det skönt att slappna av i hjärnan, kroppen och sinnena utan höga utomstående ljud ibland. Fråga bara alla som mediterar! Så jag tror att det ligger en hel del i att våra hjärnor – och vi själva också så klart – mår bra av att ta en liten paus från vardagen ibland. Gilla gärna om du håller med!

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna
 

Läs mer om...