Vårdförbundet rasar efter höjda pensionsåldern i Sverige: ”Helt orimligt”

.

Längsta pensionsåldern höjs i Sverige – från 61 till 62 år.
Det får Vårdförbundet att se rött.
– Det är absolut helt orimligt, säger Ragnhild Karlsson, som är vice ordförande för Vårdförbundet, till TV4:s Nyhetsmorgon

Vi lever längre och är friskare – det brukar föras fram som argument för höjd pensionsålder.

På onsdagen klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om att höja den längsta åldern för att få ta ut pension, från dagens 61 till 62 år. Den nya lagen börjar gälla redan 1 december.

Vårdförbundet är kritiskt till detta.

Foto: TV4

– Det är ju positiva nyheter, att vi lever längre och blir friskare. Men det är ju inte så för alla. Dessutom är det ju så att, varför tar man inte tag i de viktiga sakerna som gör att man faktiskt orkar med ett arbetsliv som ska bli längre. Så att man blir friskare, säger Ragnhild Karlsson till TV4.

Och fortsätter:

– Det är helt orimligt att man höjer pensionsåldern innan man kommer tillrätta med de sakerna som finns på arbetsplatsen som gör att man inte orkar, och det är arbetsmiljön. Det är orimligt, säger Ragnhild Karlsson.

Att lägsta pensionsåldern ”bara” höjs med ett år menar Karlsson ändå har betydelse för medlemmarna i Vårdförbundet, såsom sjuksköterskor och barnmorskor.

Foto: TT

– Det kan ju tyckas att ett år inte är så mycket. Men för våra medlemmar som är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor är det så att man redan i dag funderar på: ”Hur ska jag orka? Vad kan jag göra? För jag har ju pratat med min arbetsgivare, jag mäktar inte riktigt med det här”…

”Vi är alldeles för få”

Karlsson vittnar om att många inom vården tvingas gå ner till deltid – eftersom de inte klarar av arbetsmiljön.

– Det som händer då är att man tar ansvar själv, ”hur ska jag orka med det här?” Vi vet till exempel att IVA-sjuksköterskor och anestesisjuksköterskor arbetar deltid för att orka. Då betyder det att man går ner i lön, tar ansvar för att kunna ge en god och patientsäker vård, och man går ner i sin egen arbetstid för att klara av det här, säger Karlsson i TV4.

Och menar att det är ”helt orimligt” att pensionsåldern nu höjs – innan man tagit itu med arbetsmiljöproblemen inom den här yrkesgruppen.

– Det är absolut helt orimligt. De tar tidigt, nu, ansvar för det här för att orka klara av sitt arbete och arbetsbördan som finns på de olika arbetsplatserna. Nu ska de ta ytterligare ansvar när inte arbetsgivaren tar det ansvar som åligger dem. Det är orimligt.

Hon förklarar att hennes medlemmar verkligen älskar sitt arbete. Men Ragnhild Karlsson berättar också att tempot på arbetsplatserna och att flera jobbar övertid som tillslut gör att många går ner i arbetstid.

– Tempot bygger på att det är för många arbetsuppgifter på för liten arbetstid, och att vi är alldeles för få.

[arve url=”https://tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12505522″ /]

Vad tycker du om att pensionsåldern ska höjas? Skriv gärna en kommentar.

 

Läs mer om...