Under fredagen anordnade facebookgruppen Försäkringskassanupproret manifestationen Aktion Gravljus runt om i landet.
Upproret är för att uppmärksamma och hedra dem som de menar har dött på grund av Försäkringskassans beslut.
– Jag kunde inte bara läsa utan att agera, det här är mitt sätt att bidra till förhoppningsvis en förändring, säger gruppens grundare Marcus Karlsson till Newsner.
Den 25 oktober syntes det flera gravljus tända utanför Försäkringskassan lokaler runt om i Sverige.
De som ligger bakom manifestationen är en facebooksgrupp som kallar sig för ”Försäkringskassanupproret” som vill uppmärksamma de katastrofala följder som ett beslut från Försäkringskassan kan ge, menar de.
– Nu på fredag den 25 oktober tänder vi ett ljus för alla dom som mist/tagit sitt liv pga socialförsäkringen. Människor blir utförsäkrade trots svåra sjukdomar med läkarintyg, följderna av det är katastrofala för många. Ingen mat, inte råd att betala hyran, hamnar på gatan och för en del slutar det med självmord, skriver gruppen på Facebook.
I facebookflödet syns hur mängder av människor har spridit manifestationen i olika städer runt om i landet: Lidköping, Skellefteå, Jönköping, Örebro och Stockholm är bara några av städerna.
20-åriga Tyra Jernberg tog sitt liv – fick indragen livsviktig assistans
En av de många skyltar som ligger utanför Försäkringskassans lokaler i Stockholm visar en bild på 20-åriga Tyra Jernberg som tog sitt liv, efter att hon inte fick den assistans hon behövde för att sova tryggt, trots att hon hade cirka 20 andningsuppehåll per dygn.
”Jag är rädd eftersom myndigheter ser mig som någon som bara kostar pengar och inte som en människa med samma rättigheter som alla andra. Jag är rädd för att jag aldrig ska kunna leva det liv som jag vill eftersom personer som aldrig har träffat mig har mer makt över mitt liv än vad jag själv har, skrev hon i ett debattinlägg hos Metro, ett år innan hennes död.
Erland levde elva år med kronisk smärta. Men en vistelse hos en ryggspecialist ledde till att Försäkringskassan drog in hans sjukpenning.
Hans minne hedras nu i ett plakat på Erland där hans egen familj hedrar sin älskade Erlands minne.
Upprorets grundare: ”Bidra till förhoppningsvis en förändring”
Det var då självklart för gruppens grundar Marcus Karlsson att göra någonting åt det.
– Jag läste om så många historier i tidningarna. Folk som väljer att ta sina liv för indragen assistans/ersättning. Människor som blir hemlösa och den kedjeraktion det får för familj och vänner. Jag kunde inte bara läsa utan att agera, det här är mitt sätt att bidra till förhoppningsvis en förändring, säger gruppens grundare Marcus Karlsson till Newsner.
Hur har mottagandet varit efter upproret började?
– Väldigt positivt från medlemmar och förbipasserande. Även politiker utanför komunhuset i Göteborg tyckte det var ett bra intativ, säger Marcus Karlsson till Newsner och fortsätter:
– Från försäkringskassan har ju det självklart varit ganska upprörd stämning då dom på flera ställen i Sverige tog bort och slängde ljusen och plankaten, fast det var på allmän mark. Pratade med polis, dom såg inga som helst problem med det vi gjorde. Så flera medlemmar har reagerat kraftigt på att dom tog bort ljusen på flera ställen, säger han.
Att upproret har spridit sig såpass snabbt tror inte Marcus är en tillfällighet.
– Vi har nästan 13.000 medlemmar i skrivande stund, sen uppmaningar att dela evenemanget. Sen tror jag det berör många, vi har fått otrolig mycket hjälp av medlemmar med. Sen har vi två kända fall där två personer har just begått självmord pga indragen assistans/sjukersättning. Tyra jernberg och Erland. Som jag la in i evenemanget där folk kunde ta del av verkliga händelser.
Försäkringskassans svar efter kritiken
Nu svarar Försäkringskassan själv på den stora kritiken.
”Jag förstår att de människor som nu planerar att sätta gravljus framför våra kontor har drabbats av stor sorg, är besvikna på socialförsäkringen och kanske även på Försäkringskassan. Men jag skulle ändå vilja be dem tänka över ordentligt om det känns rätt och rimligt att utsätta våra medarbetare, som utför sina arbetsuppgifter inom ramen för lagarna, för ett sådant budskap när de lämnar sin arbetsplats en fredag”, skriver Försäkringskassans kommunikationschef Sten Eriksson i ett mejl till Newsner.
Erlands familj har godkänt publicering av Erlands fotografi samt Tyra Jernbergs familj.
Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.