Växjö kommun har fasat ut riset i skolmaten med motivering att det har för stor klimatpåverkan.
En professor i livsmedelsvetenskap är positiv till beslutet.
Processen att ersätta riset i skolbespisningen har skett stegvis sedan beslutet fattades hösten 2017, skriver TT med hänvisning till SVT Nyheter Småland.
Nästan allt ris har uteslutits och serveras endast i rätter där ris är en huvudingrediens. I stället serveras bland annat potatis, pasta, bulgur och matvete.
Stor klimatpåverkan
Anneli Ekstedt, verksamhetschef i Växjö kommun, förklarar att ris har en större klimatpåverkan eftersom risodlingen inte sker i Sverige och dessutom kräver mycket vatten.
– Till en början hade många synpunkter på maten. Man var lite ovan och det var nya typer av maträtter som serverades, så vi var ute och pratade mycket med elever och hade mycket föräldraråd. Jag pratade med en av kockarna i dag som berättade att det går ungefär åt lika mycket matvete som det gick åt ris, säger Ekstedt till SVT.
Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet, är positiv.
– Ris är spannmålsgrödan med högst klimatpåverkan och därför är det lämpligt att ersätta riset med klimatvänliga alternativ, säger hon till SVT.
Hon påpekar också att Livsmedelsverket rekommenderar att man på lång sikt inte ska äta för mycket ris, efter upptäckten för ett par år sedan att riset innehåller arsenik.
Vad tycker du om att skolor har börjat fasa ut ris från skolköken? Är det bra eller dåligt? Lämna gärna en kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare!