Med inspiration av Googles årliga lista över svenskarnas vanligaste sökningar så släpper Bris en bok över de sökningar som har lett in mest trafik till barn- och ungsidorna på bris.se, under 2019. Resultatet är dock långt ifrån lika ljust som Googles lista.
Så sökte barn 2019
Den lista som BRIS tagit fram visar vilka sökningar som lett bar och unga in på deras barn och ungdomssidor under året 2019.
Det vanligaste sökordet som barn använt var ”Hjälp”, vilket slussat dem till BRIS. På en stark andra plats låg meningen ”Mobbad i skolan”.
”Har jag ätstörningar?”
Men det blir mörkare än så. På listan över vanligaste sökningarna låg ”Panikångest” som nummer 3. ”Har jag ätstörningar?”, som nummer 4. Och nummer 5: ”Jag vill inte leva”.
– Barn är väldigt kompetenta användare av modern teknik men det är svårt att sålla bland all information när man söker hjälp. Oftast finns hemska trådar högre upp i sökresultaten och det kan vara skrämmande snarare än hjälpsamt för barn, säger Anna Holmqvist, kommunikationschef på Bris i ett pressmeddelande.
Nu vill Bris att sökmotorer som Google ska urskilja hjälporganisationer och stödlinjer åt barn, genom att märka ut dem. Detta för att barn ska veta att källan är tillförlitlig. Det uppger Bris i ett pressmeddelande.
Vad tycker du om Bris förslag om att Google och andra sökmotorer ska märka ut seriösa hjälporganisationer? Dela gärna om du tycker att det är ett bra förslag.