Dagens unga kanske inte har så bra koll på honom.
Men på sin tid var Gunnar Wiklund en ungdomens idol då han dominerade dåtidens Spotifylistor – nämligen Svensktoppen.
– Han var artig, stilig och elegant, på ett sätt som alla äldre gillade. Jag anser att han var 60-talets största sångare, sade sångaren Julian Stålbrandt som ligger bakom hemsidan som hedrar minnet av Gunnar Wiklunds musikarv, till Nacka-Värmdö Posten.
Wiklund beskrivs som en av 1960-talets allra största sångare i det här landet. Han föddes i Luleå 1935 och arbetade som bilmekaniker parallellt med flera uppdrag i olika orkestrar. 1952 skedde debuten med orkestern Swingers och det var bara början på en karriär som snart skulle komma att blomstra!
37 låtar på Svensktoppen
Det blev totalt hela 37 låtar med Gunnars mjuka stämma på Svensktoppen mellan åren 1962 till 1978, och många av dessa känner säkert du som läser detta till mycket väl. Det handlar så klart om klassiker som ”Merci Cheri”, ”Vandra vidare”, ”En serenad till dig”, ”Vi ska gå hand i hand”, ”Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu” med flera. Men det var förstås med melodin ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” som han fick sitt stora genombrott med, och skivan lär ha sålt i över 200 000 exemplar!
Gunnar var en av alla folkkära artister som turnerade flitigt i folkparkerna runtom i landet. Han spelade också revy hos Hagge Geigert. Dessutom blev det fyra starter i den svenska Melodifestivalen.
Tysk TV med Ann-Louise Hanson och Anita Lindblom
Han var också med om att spela in tysk TV tillsammans med bland andra artistkollegorna Carli Tornehave, Ann-Louise Hanson och Anita Lindblom, här fotograferade vid tillfället för pressen.
– Dessutom hade han fantastisk humor. Det kunde man inte tro när man såg honom så där stilig och elegant. Gunnar var varm och god, och en riktig charmör. Men hade också det där norrländska tysta lugnet, även fast man visste hur han mådde. Ibland kunde man se att det inte var så bra, sade artistkollegan Ewa Roos till Minnenas journal då hon ombads beskriva Wiklund.
Gunnar Wiklund ska ha känt sig bortglömd
Gunnar Wiklund avled 29 september 1989 på Värmdö, Stockholms län. Detta hade föregåtts av en svår tid i slutet på 60-talet, då Gunnar blev blåst av sin manager och svårt skuldsatt, skriver Nacka-Värmdö Posten. Han lyckades ta sig ur skatteskulderna, uppger Minnenas journal.
– Första året jag levde med honom trodde han inte på sig själv. ”Jag är bortglömd”, sa han ofta. Då sa jag åt honom att höra av sig till sina tidigare arrangörer, och då exploderade det med jobb igen, sade Inger Schönberg som bodde med Gunnar i flera år, i radiodokumentärserien Svenska ikoner, uppger Minnenas journal.
Att han kände sig bortglömd ska också ha varit någonting han sade i en av sina sista intervjuer med tidningen Expressen, uppger Svensk dam.
Men comebackförsöket på 1980-talet som dock inte blev såsom det var tänkt. Gunnar ska ha återgått till att meka med bilar och tillbringade sina sista år på Värmdö.
– Han gick ju aldrig på en massa event, glittergrejer och prylar, premiärer och sånt där utan han ägnade sig åt sitt jobb, sade musikerkollegan Kenneth Sevenheim om Gunnar Wiklund i Sveriges Radio.
Han drabbades av cancer och avled 29 september 1989. Dagen innan hade han gift sig med sin fru, Margit Teimar.
Stjärnklarinettisten Putte Wickman spelade på den välbesökta begravningen i Värmdö kyrka. Gunnar Wiklund är gravsatt i minneslunden på Skogskyrkogården i Stockholm. Han blev 54 år.
I dag är det många som minns Gunnar och hans mjuka stämma. Det finns till och med ett Gunnar Wiklund-sällskap i hans ära. Varje år firar de Gunnar Wiklund-dagen den 17:e augusti, schlagersångarens födelsedag.
Här minns vi honom från ett musikaliskt inslag i TV:
Tack för alla härliga låtar, Gunnar. Ditt musikarv kommer alltid leva vidare.
Genom historien har Sverige fostrat många musikaliska genier, och det är vårt uppdrag att högtidlighålla minnet av dem. Dela för att hylla en svensk musikikon!