Debatten om huruvida Sveriges strategi är bra eller inte fortsätter.
Nu erkänner Anders Tegnell, i en debatt i Cambridge Union, att Sverige har ett ”ganska högt” dödstal i coronaviruset. Men landets strategi fortsätter han att försvara.
Under torsdagen deltog Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i en webbaserad debatt i det brittiska sällskapet Cambridge Union.
Ämnet för kvällen var nationell nedstängning som metod för att stoppa coronaviruset, vilket gjorde att Sverige , som inte stängt ned någonting, tenderade att bli ett samtalsämne gång på gång, skriver Expressen.
Professor Paul Hunter sa att nedstängningar har gett effekt på flera håll i Europa, både vad gäller smittfall och dödstal. I Sverige där man inte har stängt ned, har man däremot inte sett samma effekt.
– Om man ser till dödskurvan i Sverige har den stigit i en ganska konstant takt. För ungefär en vecka sedan var det en liten nedgång, som kan ha varit kopplad till påskledigheten, och det finns möjligen en liten nedgång nu. Men Sverige fortsätter ha en tämligen hög uppgång i dödstal, vecka efter vecka. Och ännu finns inga tecken på att det planar ut, säger Professor Paul Hunter.
Finns ingen universallösning
Men Anders Tegnell höll inte med Hunters bild av läget i Sverige. Och förklarade vilka åtgärder som Sverige har vidtagit och att det handlar om både regler och frivilliga rekommendationer.
– Vi har ett ganska högt dödstal, medger jag, även om jag inte håller med om att det ökar. Vi har haft en ganska flack nivå av dödsfall och vårt antal smittfall har varit stabilt de senaste två-tre veckorna, säger han och fortsätter:
– När det kommer till vårt sjukvårdssystem har det fungerat ganska bra. Åtminstone 20 procent av intensivvårdsplatserna står tomma, även om drygt 1 000 personer har lagts in på IVA hittills. En del av dem har redan skrivits ut, så intensivvården har fungerat bra.
I slutändan visade det sig att totalt fyra av åtta debattörer var för nedstängning, skriver Expressen.
Men Professor Ahmed Mushfiq Mobarak vid Yale university, påpekade att det inte finns en enda lösning som fungerar för alla. I fattiga länder skulle nedstängningar kunna göra mer ska än nytta exempelvis. Därför, menarMobarak, måste man anpassa coronastrategin efter lokala förutsättningar i alla länder