Sverige är ett av få länder i Europa som har valt en öppen väg för att bekämpa coronakrisen.
Nu har CNN jämfört Sverige med dess grannländer och ställer sig frågan hur bra den svenska strategin är – egentligen.
Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset har diskuterats sedan start. Till en början var reaktionerna negativa men allt eftersom har Sverige börjat få lite medhåll.
Nu går däremot CNN ut med en artikel med rubriken ”Sverige säger att dess coronavirus strategi fungerar. Siffrorna säger något annat.”
I den jämför man Sverige med de nordiska grannländerna och hänvisar till siffror som inte är till Sveriges fördel, vilket Expressen var först med att berätta.
Fått stå Sverige dyrt
I artikeln har man jämfört Sverige, Danmark, Norge och Finland. De tre sistnämnda valde att införa hårda restriktioner från start och stängde både gränser och och skolor redan i mars.
Sverige däremot, fortsatte på sin öppna, fria, väg för att bekämpa coronaviruset. En strategi som hittills har fått stå Sverige dyrt, enligt CNN.
När CNN publicerade sin artikel hade Sverige 21 döda per 100 000 invånare. Det är tre gånger så mycket som Danmark som har sju döda per 100 000. Och det är över fem gånger så mycket som Norge och Finland som har cirka fyra döda per 100 000, skriver Expressen.
CNN skriver också att ett land som Tjeckien som också införde hårda restriktioner tidigt har ett ännu lägre dödstal än Sverige, trots att befolkningen är ungefär lika stor.
”Med tiden har vi svaret”
Jan Albert, professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet är en av de personer som citeras i CNN:s artikel. Han menar att siffrorna de tagit fram är tydliga men frågar sig vad som händer när resterande länder börjar öppna upp igen.
– Det är tydligt att Sverige haft mer döda (än många andra europeiska länder) och att det hittills åtminstone delvis beror på att vi inte haft samma stränga nedstängning och en nedstängning påtvingad av lagen.
Proifessor Jan Albert säger också att han tror att skärpta restriktioner bara leder till att länderna plattar ut kurvan men att det inte betyder att viruset försvinner.
– Och så länge hälso och sjukvården kan hantera situationen och ge god vård till de som behöver är det inte klart att det är bättre att ha fallen senare, säger han och tillägger:
– Sanningen är att ingen, ingen i Sverige, ingen någon annanstans heller vet vilken den bästa strategin är. Med tiden har vi svaret.