En rik trädgård med växter och plantor ger alltid glädje. Vissa föredrar att ta hand om specifika växter, andra sköter helst om blommor och en del föredrar grönsaker.
Det sistnämnda är verkligen roligt, inte minst då man faktiskt odlar saker du sedan kan äta. Men hur går man till väga för att få till ett välmående grönsaksland?
Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård” berättar sina bästa tips.
Det finns många saker man bör tänka på om man vill börja odla grönsaker.
Vilka grönsaker ska man börja med? Behövs någon speciell plats? Och när på året ska man egentligen inleda arbetet?
Odla egna grönsaker
Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson ger dig nycklarna du behöver för en framgångsrik grönsaksodling.
Det första du bör tänka på är en lämplig plats. Grönsakerna vill ha mycket sol för att utvecklas, och när du väl hittat detta kan du börja förbereda jorden.
Trädgårdsexperten Helena tipsar
Ett sätt att göra detta på är att gräva och vända gräset upp och ner för att sedan lägga på matjord och kogödsel. Det bästa är om du kan göra detta redan hösten innan, men nu på våren går även bra.
– Om man inte vill gräva så kan man lägga tidningar ovanpå gräsmattan och sedan lägga gödsel och jord direkt på. Pallkragar är annars bra att odla i, säger Helena Mattsson, som även driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård”, till Newsner.
– Om man börjar med att så plocksallad, rädisor och morötter så har man ju en del gott att skörda. En gäng potatis tycker jag man ska göra plats för också.
Läs fler av Helenas trädgårdstips via den här länken
Att odla tomater är även det väldigt roligt ,och personligen tycker jag faktiskt att de blir godare när man odlat de själv. Visste du att du faktiskt kan göra tomaterna en tjänst genom att smeka planan varje dag?
Sugrör i grönsakslandet
Tomatplantor behöver vara starka för att kunna växa sig stora. Och här har Helena ett väldigt smart knep att ta till.
I stället för blompinnar – ställ ut sugrör.
– När jag försår till exempel tomater brukar jag använda sugrör istället för blompinnar som stöd. De är lättare att göra rent än pinnarna. Krukorna ställer jag i ett plasttråg såna som man får när man köper till exempel kött. Ett genomskinligt sådant sätter jag som ett lock så blir det som ett drivhus, säger Helena till Newsner.
Spana in fler av Helenas smarta trädgårdstips här!
Jag hade ingen aning om att det var så simpelt att starta upp sitt eget grönsaksland.
Dela gärna vidare artikeln till dina vänner så de också får chansen att ta del av Helenas fiffiga tips!