Doktor Mikael Sandström menar att det går att fika med äldre föräldrar ute på balkongen – om man håller avståndet och är frisk.
Enligt överläkaren går han därmed själv emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer en aning.
– Om du är frisk, om mamma är frisk, håll avstånd. Fika tillsammans på balkongen. Det kan man faktiskt göra, säger Mikael Sandström i TV4:s Nyhetsmorgon.
Det var i slutet av tisdagens sändning av Nyhetsmorgon som överläkaren Mikael Sandström som vanligt svarade på tittarnas frågor.
En tittare, med signaturen Karin, skrev en fråga till TV4-programmet, och undrade om hon inte kan få träffa sin äldre mamma.
”Skulle gärna hälsa på min friska mor, 90 plus, som lider av isoleringen. Hon tycker inte det spelar någon roll om hon dör, det är värre att inte få träffa någon nära släkting”, stod det i brevet som lästes upp i direktsändning.
Brevskrivaren förklarade hur hon märker att livslusten försvinner, och frågade hur hon ska hantera detta.
Doktor Mikael tog då upp sin egen mor som exempel.
– Min mamma är 92, heter Kerstin och sitter, hoppas jag i alla fall, på sin balkong. Jag tycker att där kan du sitta, och där kan jag besöka henne. Nu är hon hemmaboende. Det här är en stor fråga. Många undrar, hur ska vi göra? De har hur tråkigt som helst. Mamma säger: ”Jag vill inte ha intensivvård, jag är inte intresserad, blir jag sjuk blir jag sjuk, men jag vill leva den tid jag har”, säger doktor Mikael i sändningen.
Och fortsätter:
– Jag skulle föreslå att nej, du behöver inte ha en mask. Undvik att krama mamma. Om du ska besöka mamma, se till att vara frisk. Är du osäker, gå inte dit. Om du är frisk, om mamma är frisk, håll avstånd. Fika tillsammans på balkongen. Det kan man faktiskt göra, säger Mikael Sandström i TV4.
Programledaren Martin Järborg nämner då att doktor Mikael går emot Folkhälsomyndigheten.
– Går du därmed lite emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer? Men du tycker den är okej? säger TV4-programledaren.
– Ja, lite grann. Jag vet ju att droppsmittan sker här det är här den stora smittan… Jag kan inte ens spotta till er, säger doktor Mikael.
Här kan man se inslaget:
En genomgång av de studier av covid-19 som finns tillgängliga visar att hög ålder är den främsta riskfaktorn och personer över 70 år utgör därmed den främsta riskgruppen. Tidigare har Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, gett uttryck för att det går att träffa 70-plussarna utomhus – inte inomhus.
”Att träffas utomhus går däremot utmärkt. Men det är inte optimalt att sitta för nära varandra” sa hon till Expressen i mars.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har de senaste dagarna flaggat för att det kan komma förändringar i rekommendationerna till 70-åringar. Men än så länge har det inte blivit så, och Folkhälsomyndighetens rekommendationer står fast i skrivande stund.
– Någon typ av förändring ser det ut att bli. Vi får se om vi kan rucka på den här 70-årsgränsen, sade statsepidemiolog Anders Tegnell till DN i helgen.
Myndighetens generaldirektör Johan Carlsson:
– Vi ser framför oss att det mesta av restriktionerna måste hänga med någon månad till, men vi jobbar samtidigt med att se vilka de verkliga riskerna är. Är det så att alla över 70 år har lika stor risk eller kan man differentiera?, sade han till SVT Agenda för en vecka sedan.
Sen dess har även WHO:s rådgivare, tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke gett uttryck för att han tycker det vore rimligt med lättade rekommendationer för äldre.
– Friska 70-åringar och lite äldre ska inte behöva sitta instängda som man gjort hittills, säger Giesecke till SVT.
Fakta: FHM:s råd
Så här lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer i skrivande stund, via hemsidan:
”För att undvika att bli smittad uppmanar vi dig som är 70 år eller äldre att begränsa dina nära kontakter. Du bör låta bli att åka med kollektivtrafiken, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden.”
Myndigheten uppmanar äldre att sysselsätta sig med sådant man tycker är roligt och stimulerande.
”Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier”, skriver FHM.
All information från Folkhälsomyndigheten till äldre finns här.