Infektionsläkaren om coronaläget: ”Jag hade stängt ner hela landet”

Sveriges coronastrategi skiljer sig från resten av världen och har både ifrågasatts och kritiserats.

Infektionsläkaren Björn Olsen har varit kritisk sedan start och menar nu att om han hade fått välja hade han satt hela landet i karantän.

När coronaviruset slog till mot världens olika länder valde de allra flesta att stänga ned, allt för att stoppa smittspridningen.

Sverige däremot, valde en egen strategi. En öppen och friare strategi som har både kritiserats, ifrågasatts och hyllats. Allt på en och samma gång.

Gjort som de nordiska länderna

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, var en av de allra första som kritiserade Folkhälsomyndighetens strategi mot coronaviruset.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Under onsdagens intervju i TV4 nyhetsmorgon, några månader in i pandemin, står han fortfarande fast vid att Sverige har gjort fel.

– Jag hade stängt ned. Jag hade harmoniserat med de nordiska länderna och kört lock down, säger han till TV4.

Björn menar det det största problemet med Sveriges strategi är att Folkhälsomyndigheten har tänkt att coronaviruset är en vanlig influensa och beter sig som en sådan. När det i stället har visat sig att coronaviruset är en klustersmitta som drabbar vissa platser.

”Egen hemkokt strategi”

Björn säger att han har förståelse för att Folkhälsomyndigheten valde den här strategin till en början. Men har svårt att förstå hur man valt att fortsätta på samma spår när det visar sig att andra länder har valt en strategi som fungerar.

– Jag kan inte förstå hur man kan gå emot alla andra länder och hitta på en egen hemkokt strategi. Speciellt inte när man har sett vad som hände i Kina. Kina körde ju en lock down och det såg man fungerade.

Enligt Björn finns det två saker man måste göra för att minska smittspridningen i Sverige. Dels måste vi börja testa uppåt 100 000 människor i veckan och fokusera på de områden där man vet att smittan finns.

Det andra är att börja använda munskydd.

– Det är bevisat i ett hundratal publikationer nu att vi har asymtomatisk och presymtomatisk smitta. Det är också visat att munskydd funkar.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

 

Läs mer om...