Det var ingen kränkning när en lärare på en skola i Lidköping lyfte bort en stökig elev ur en soffa då denne inte lyssnade.
I stället har Högsta Domstolen nu sagt sitt i den principiellt viktiga frågan om lärares befogenhet i skolan och kommit fram till att ingreppet var befogat, rapporterar TT.
Allt började alltså med en händelse på en kommunal skola i Lidköping 2017.
En då 13-årig elev i åttonde klass satt i en soffa tillsammans med tre andra elever i skolans rasthall. I rasthallen hade de ställt soffan så att den stoppade andra från att passera.
Trots tillsägelse flyttade inte eleverna på soffan och en av pojkarna satt kvar i den tills en av lärarna greppade tag i honom och handgripligen fick upp honom ur soffan.
Eleven i fråga upplevde det som att han inte fick luft när läraren grep tag i honom. Efteråt var han rädd och hade ont.
Skolan anmäldes och Barn- och elevombudet (BEO) hävdade att det här var en kränkning av eleven och begärde 10 000 kronor i skadestånd. Men Lidköpings kommun hävdade att pojken inte kränkts och fick stöd av både tingsrätt och hovrätt.
Till saken hör den att pojken har adhd med trotsinslag och litet inslag av autism, och att han enligt en särskild handlingsplan skulle bemötas lågaffektivt. Vilket är en pedagogisk metod som innebär att vuxna inte ska konfrontera honom.
Idag kom domen
Frågan har diskuterats flitigt sedan dess och idag kom Högsta domstolens vägledande dom om vad skollagen tillåter.
I domen slår HD fast beslutet i hovrätten: det var inte någon kränkning i skollagens mening och kommunen är inte skadeståndsskyldig.
I domen skiver HD att det ingripande som var aktuellt i Lidköping handlade om ett grepp om en elevs nacke, vilket i regel är en kränkande behandling. Men så som det utfördes vid tillfället var det mycket kortvarigt och anpassat för situationen.
Ingripandet uppnådde också sitt syfte vilket var att få slut på ordningsstörningen i en situation när eleven inte lydde personalens uppmaningar om att flytta på sig.
Därmed anses lärarens grepp och lyft vara befogat och proportioneligt. Men hade läraren i stället tagit tag i pojkens arm hade det sannolikt lett till ett helt annat, mer utdraget förlopp, enligt domen.
Läraren som lyfte undan pojken undervisade honom inte och hade inte vetskap om handlingsplanen. Rutinen att endast personalen som undervisade pojken kände till handlingsplanen ”framstår som adekvat”, skriver HD.
Inte eniga i sin dom
HD var inte enig i sin dom, då ett av justitieråden anser att det var en kränkning, men en ringa sådan. ”Det är fråga om ett fall som ligger precis på gränsen för en lärares befogenheter”, skriver justitierådet.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) har sagt att hon är orolig över att lärare känner rädsla för att agera enligt skollagen därför att de är rädda för konsekvenser, skriver TT.
En översyn av skolmyndigheterna är aviserad, där även Skolinspektionens och BEO:s respektive roller ses över. När översynen ska vara färdig är inte känt.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.