Superfästing sprids i Sverige – så känner du igen den: ”Smittar mellan djur och människor”

Fästingsäsongen är här, men även om man hör till de som vaccinerat sig mot TBE så kan man inte slappna av helt. Enligt SVT varnar forskare för att Hyalomma-fästingarna, som kommit hit med flyttfåglar, kan utvecklas till vuxna fästingar och bli bofasta i Sverige.

Det var under sommaren 2018 som forskare konstaterade att man hittat en ny art av fästingen Hyalomma, även kallad ”jättefästingen”, i Sverige.

– De är mer aggressiva och söker upp personer eller djur som är i närheten, sa Giulio Grandi, forskare på Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) till Expressen då.

De två nya sorterna: Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes, hade båda kommit hit som unga fästingar via flyttfåglar från Sydeuropa och Afrika, men bara tillfälligt.

Fästingar
Foto: Shutterstock

De nya fästingarterna som varit på besök från utlandet de senaste somrarna, har än så länge inte etablerat någon fast population, men forskare bävar för att de är en tidsfråga innan de etablerat sig och blivit bofasta i Sverige, det rapporterar SVT.

Kan smitta mellan djur och människor

Enligt Anna Omazic, forskare på SVA, så kan fästingar utifrån bära med sig smittor som vi inte har i Sverige idag. Därför gäller det att vara uppmärksam.

– Många fästingburna sjukdomar är zoonoser, det vill säga kan smitta mellan djur och människor. Vi behöver därför ha en övervakning av dessa fästingar för att se om de etablerar sig i landet och kunna undersöka vilka smittor de bär på, säger Anna Omazic till SVT.  

Så känner du igen ”Jättefästingen”

En Hyalomma kan bli upp till två centimeter lång när den är blodfylld, vilket är dubbelt så stor som en vanlig fästing. Fästingens färg skiftar i brunt, den och har randiga ben. Hyalomman rör sig också fortare än vanliga fästingar som finns i Sverige.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, kan fästingarna vara smittbärare av sjukdomar som blödarfeber och fläckfeber. Fästingarna kan smitta både djur och människor.

Dela gärna för att varna andra som är ute i naturen mycket i sommar.

 

Läs mer om...