Överläkaren och professor i infektionssjukdomar, Björn Olsen, anser att Sveriges höga dödstal gett honom rätt i kritiken mot Folkhälsomyndigheten.
Nu berättar han om coronavåren i sitt sommarprat i P1.
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, har varit kritisk mot den svenska strategin under hela coronapandemin.
I dag, tisdag, har han programmet Sommar i P1 där han kommer med ytterligare kritik mot Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell, rapporterar Aftonbladet.
”Tänker inte gräva ner mig”
I radioprogrammet hävdar Björn Olsen att Folkhälsomyndighetens säkerhet och mediernas hyllningar av tjänstemännen har lagt grunden till de höga dödstal som Sverige har.
Och menar att Folkhälsomyndighetens fokus har varit att dämpa oron i samhället i stället för att förbereda sig på det värsta och liknar organisationen vid en sekt.
– Jag tänker inte gräva ner mig i alla misstag som utgör den svenska strategin, och som går på tvärs mot resten av världen. Tiden räcker inte till. Men några reflektioner här: I en myndighet som svarar för pandemibekämpning behövs fantasi. Fantasi att tänka det otänkbara. Att det faktiskt kan bli en pandemi, säger han.
Omtalad debattartikel
Själv förstod han allvaret tidigt och tillsammans med 21 andra forskare gick han i april ut med en debattartikel som sågade den svenska strategin vid fotknölarna.
Han och de andra forskarna stämplades som förrädare och fuskare som var ute efter forskningsanslag.
– Vi som varnar för pandemi kallas hobbyepidemiologer och alarmister som väntat på det här och att vi är ute efter forskningsmedel. Det var lågt. Att genom påståenden om vår snikenhet skaffa sig ett övertag i opinionen, säger han.
I sitt sommarprat i P1 säger Björn Olsen att han fortfarande står fast vid debattartikelns slutsatser och menar att dödstalet som nämndes i den var hyggligt nära det som nu är verklighet i Sverige.
Avslutningsvis säger Björn Olsen att det bästa vi kan göra nu är att lära oss av misstagen och börja tänka utanför boxen för vi kommer fortsätta att leva med viruset, och det ett bra tag.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.