Flera europeiska länder ser en ökning av bekräftade coronafall. I Tyskland och Spanien befarar man att en andra våg kan vara på väg.
Men vad gäller Sveriges situation är Anders Tegnell inte orolig.
Land efter land i Europa har sakta men säkert börjat öppna upp och lätta på sina restriktioner och karantänsregler allt eftersom situationen efter den första coronavågen lugnat ner sig. Men nu ser man att coronafallen börjat öka i flera länder igen, skriver Aftonbladet.
I Tyskland har antalet bekräftade fall ökat med 781 personer på ett dygn. I Belgien är man också orolig för att en andra våg ska vara på väg då deras genomsnittliga dygnssiffra ökat från 100 till 115 på ett dygn.
Även i andra europeiska länder har man sett en ökning av smittade fall. Bland annat i Storbritannien, Tjeckien, Rumänien, Bulgarien och Frankrike, meddelar EU:s Folkhälsomyndighet, EDC.
– Det är svårt att veta om det är en andra våg, för det här viruset har inte uppfört sig som andra. Det är en blandad kompott av att vi ser utbrott på vissa specifika platser, till exempel arbetsplatser. Men vi ser också utbrott på nya geografiska platser som inte tidigare haft stor smittspridning, kanske är det kopplat till att man släppt väl mycket på restriktionerna, säger Anders Tegnell.
Men för Sveriges del är Anders Tegnell inte så orolig. Trots att det är semester och tusentals svenskar har begett sig iväg på resor både innanför Sveriges gränser men också utanför.
– Jag är inte så orolig för svensk del. Jag tror inte att det kommer att påverka oss så mycket, men det är tråkigt för de länderna i Europa där det ökar, säger han.
”Resandet är inte motorn”
Enligt Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten behöver svenskar som återvänder från en resa i områden med höga smittotal inte vidta några speciella åtgärder.
– Vår bedömning är att resandet inte är motorn i det här. I de länder som fått en ökad smittspridning så handlar det om en intern spridning. Resandet var viktigt inledningsvis i pandemin. Då såg vi mycket resande i samband med sportlovet och hade en stor smittspridning vi inte visste om. Även om vi smittspårade så var det fall som föll mellan stolarna.
Och på frågan om vad som är skillnaden på att resa nu svarar Anders Tegnell:
– Då var smittan mycket högre, nu är det ett helt annat läge. De fåtal fall som skulle komma hem kommer inte att driva på smittspridningen, jag tror att risken är liten att det skulle ändra epidemins riktning i Sverige.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.