Coronaviruset har återigen börjat sprida sig i flera länder runt om i Europa.
Nu finns det en risk att det även sker fler lokala, utbrott i Sverige, menar professorn Fredrik Elgh.
– Jag är rädd för att det kan hända när människor samlas igen efter semestern. Det bör vi ta en väldig höjd för här i Sverige, säger han till SVT.
I flera länder runt om i Europa har coronaviruset börjat sprida sig på nytt. Bland annat har regionerna Katalonien och Galicien i Spanien sett nya ökningar av smittspridning.
Under tisdagen berättade Anders Tegnell att Folkhälsomyndigheten velat undvika att lätta på restriktioner för att sedan tvingas återinföra dem.
Det på grund av att det har för stora konsekvenser för samhället i stort.
Professorn: Risk för nya utbrott i Sverige
Sverige har ännu inte sett en ökad smittspridning lokalt. Men Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå Universitet, menar att risken finns att nya lokala utbrott kan drabba landet.
I en intervju med SVT konstaterar han att Sverige inte har ett bättre utgångsläge än andra länder som haft hårdare restriktioner och nu börjat öppna upp.
– Smittan sprider sig i ett samhälle på samma sätt, oavsett om det är i Spanien eller Sverige eller USA, det handlar om vad man gör för att mota den. Och som jag ser det så gör vi inte jättemycket för att mota den i Sverige, säger Elgh till SVT.
”Vi har dålig koll”
Han menar vidare att fler tester bör genomföras.
Samtidigt säger han att en stor resurs bör läggas på att smittspåra samt att munskydd bör användas vid allmänna sammankomster.
– Vår strategi gör att det finns risk för att det kan ske utbrott. Vi har dålig koll på var smittan finns, eftersom vi fortfarande testar såpass lite. Vet man var man har smittan kan man göra lokala insatser för att smittspåra. Jag tror inte att Sveriges strategi gör att vi är mer privilegierade än andra länder, säger Fredrik Elgh till SVT.
Vad tycker du om detta? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!