Personer som är i riskgrupper eller över 70 år kommer fortsatt att vara i en väldigt allvarlig situation.
Det menar Anders Tegnell, som i en intervju med DN berättar om Sveriges utmaningar i höst.
– Jag tror att vi måste komma ned i en väldigt låg spridning för att det ska återgå till det normala, säger Tegnell.
Coronapandemin har påverkat de allra flesta, om inte alla. Människor har tvingats lämna sina jobb, blivit permitterade eller fått jobba på avstånd.
Samtidigt har den sociala biten – där anhöriga i riskgrupper eller de över 70 år inte kunnat träffas –påverkats kraftigt.
Anders Tegnell om framtiden
Flera länder i Europa bävar inför en potentiell andra våg av coronaviruset. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten tagit fram tre scenarier för det kommande året. Det mest troliga är en kraftig ökning tidigt under hösten vilket följs åt av en ojämn spridning av olika toppar lokalt.
Många människor har arbetat hemma under våren och sommaren. Tegnell menar att det varit en viktig insats. Samtidigt som saker och ting inte kommer vara densamma sett till hur vi arbetar i hörs.
Den allra allvarligaste situationen är den gällande riskgrupper eller de över 70 år.
Tegnell: ”Negativa konsekvenser”
Tegnell menar att det kan komma att ta lång tid, tills dess att smittspridningen är låg, innan faran med coronaviruset är över.
– Den [att inte kunna träffa nära och kära reds anm.] har uppenbarligen väldigt negativa konsekvenser för äldre och anhöriga. Det pågår rätt mycket arbete på olika sätt för att göra det lättare att träffas igen. Vi tittar på om immunitet kan påverka att man får undantag för besök på äldreboenden, och många äldreboenden har hittat innovativa sätt att ändå träffas, säger Tegnell till Dagens Nyheter och fortsätter:
– Det är något vi tycker är bra, för den gruppen kommer fortfarande vara en risk och jag tror att vi måste komma ned i en väldigt låg spridning för att det ska återgå till det normala.
Vad tycker du om detta? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!