Vårdpersonal larmar: Utsätts för hot och våld under arbetstid – nu har de fått nog: ”Hur tänker folk?”

Vårdpersonal på akutmottagningen i Växjö larmar om hot och våld inne på mottagningen. Nu har de fått nog av otryggheten, rapporterar Expressen.

Sjukvårdspersonal runt om i landet arbetar dygnet runt med att hjälpa sjuka människor och rädda liv.

Arbetet de utför är tungt och stressigt i vanliga fall. Men sedan coronaviruset slog till mot landet har deras arbete blivit allt mer påfrestande.

Foto: TT

Men som om inte det vore nog så larmar nu sjukvårdspersonalen i Växjö om att de tvingas utstå både dödshot och våld under arbetstid.

Pågått i flera år

Problemen på akutmottagningen i Växjö har funnits i flera år men har eskalerat på senare tid, visar avvikelserapporter som skrivits av personalen.

Enligt Sara Calderon Fenyö, undersköterska, har flera av hennes kollegor fått motta både dödshot och slag.

– Det handlar om folk som blir arga, som vill ge sig på en, som svär mot en. Det händer ofta. Man blir frustrerad, jag förstår inte hur folk tänker. Vi är där för att hjälpa andra, säger Zara Calderon Fenyö till Expressen.

I avvikelserapporterna som Smålandsposten har tagit del av beskriver personalen med egna ord hotfulla situationer på arbetsplatsen. 

”Tänker på mina anhöriga”

Adam Karlsson, som jobbat med akutsjukvård i fem år, menar att situationen är ohållbar och han överväger att sluta om läget inte blir bättre.

– Jag trivs fantastiskt bra med mina kolleger, men detta har absolut fått mig att se över vad jag håller på med och vad jag riskerar. Jag tänker på mina anhöriga som jag inte vill ska drabbas på något vis. Skulle det komma en dag då det smäller så sätter jag inte min fot på den arbetsplatsen igen, säger han till Expressen.

Sjukhuset har vidtagit flera åtgärder. Bland annat börjat låsa dörren mellan väntrum och akutmottagningen samt infört en begränsning på två anhöriga per patient. Sjukhuset har också anlitat ett vaktbolag som ska öka säkerheten på arbetsplatsen.

”Mycket bus”

Men varken Sara eller Adam tycker att någon av åtgärderna har fungerat. Snarare tvärtom.

– Vad händer den dagen jag faktiskt blir upptryckt mot väggen när ingen annan är där? Det finns mycket bus, jag vet inte vad folk har i fickorna, säger Zara Calderon Fenyö till Expressen.

Verksamhetschefen Clas Hjertqvist säger till Smålandsposten, att det inte är acceptabelt men att han upplever att det blivit bättre sedan vaktbolaget kom in i bilden och menar att de inte är ensamma om problematiken i Sverige.

Det är inte rimligt att vårdpersonal ska känna en rädsla inför att gå till sitt jobb. Det ska ingen göra.

Detta måste få en ändring! Dela om du håller med.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);