Grupper i sociala medier som varnar för polisens kontroller runt om i landet blir fler och fler.
Nu har polisen fått nog och menar att det motverkar deras syfte att rädda liv, rapporterar P4 Västernorrland.
Förra året dog runt 200 personer i trafiken runt om i landet, 15000 personer skadades och 3000 blev svårt skadade i trafiken.
Ett steg att minska olyckor är att polisen genomför nykterhetskontroller och att människor som rör sig ute på landets vägar följer de hastigheter som gäller.
Men trots att polisens åtgärder är till för att rädda liv startas det hela tiden nya grupper med varningar om var polisen befinner sig för att göra kontroller.
”Omedelbar provokation”
I grupperna uttrycker privatpersoner att man hjälper andra trafikanter. Men Sundsvallspolisen Josef Wiklund är av en annan uppfattning.
– Jag såg det här i mina egna flöden och kände omedelbart en provokation. För det finns ju en anledning till att vi stoppar och kontrollerar bilar. De här grupperna kan ju bara finnas för ett ändamål egentligen och vem gynnar det tänker jag? Det är väl de som kanske väljer att ta andra vägar för att de är rattonyktra eller kör för fort, säger han till Sveriges Radio Västernorrland och fortsätter:
– Därför känns det väldigt märkligt att vilja gå med eller starta en sådan är grupp när man motverkar syftet med trafikövervakning, nämligen att rädda liv.
Inte olagligt
Josef säger till Sveriges Radio Västernorrland att det inte är olagligt att varken gå med eller starta en sådan grupp men att det kan finnas både oetiska och omoraliska aspekter i det hela.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.