Patienter döljer coronasymptom – för att få fysisk vård: ”Smittat personal”

Vårdpersonal i Sverige vittnar om patienter som mörkar coronasymptom för att få träffa läkare och få vård, rapporterar SVT Nyheter.

”Stanna hemma om du är sjuk” har varit Folkhälsomyndighetens starkaste rekommendation sedan coronaviruset slog till mot Sverige. Trots det vittnar nu flera personer som jobbar inom vården att patienter mörkar coronasymptom för att få vård.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Anna-Karin Agvals, specialist i allmänmedicin, är ordförande i Upplands allmänna läkarförening och får därmed ta del av vittnesmål inifrån vården

Där har hon sett fler rapporter om människor som väljer att inte berätta om sina misstänkta coronasymptom bara för att få träffa en läkare.

– Det kan handla om patienter som har tagit sig hela vägen in till mottagningsrummet innan det visar sig att de har symptom – trots att de blivit tillfrågade om det hela vägen dit, säger Anna-Karin Agvald till SVT Nyheter.

Vill inte missa läkartid

Även i Norge har beteendet uppmärksammats. Bland annat av Osloläkaren Kari Lise Jacobsen Eidjar som i en debattartikel i Aftenposten berättar att patienter ljuger om att de inte har feber eller ont i halsen, men att så fort de fått komma in och träffa en läkare säger det motsatta, skriver SVT.

Anna-Karin tror att anledningen till att folk struntar sina symptom bland annat kan ha att göra med att man inte vill missa en läkartid eller att man ska hamna långt bak i vårdkön.

Men det patienterna inte tänker på är att deras beteende kan få långtgående konsekvenser

– Dels kan de smitta medpatienter i väntrum som kanske blir värre drabbade. Dels kan de smitta vårdpersonal som i sin tur smittar patienter alternativt blir sjuka så att vårdköerna blir ännu längre, säger Anna-Karin Agvald.

Ett stort mörkertal

Redn nu finns det fall där patienter som mörkat sina symptom faktiskt har smittat vårdpersonal.

– Eftersom de nekat symptom blir de undersökta av personal utan adekvat skyddsutrustning, vilket så klart är väldigt allvarligt och känns fruktansvärt onödigt när det finns skydd att tillgå, säger Anna-Karin Agvald.

Karin tror att det finns ett stort mörkertal och att samhället behöver en påminnelse om att pandemin inte är över ännyu.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.