Coronaviruset ökar i flera länder runt om i Europa och allt striktare restriktioner är att vänta.
Men i Sverige har läget stabiliserat sig och är ett av länderna som går mot strömmen, rapporterar Aftonbladet.
Flera länder runt om i Europa rapporterar att coronaviruset ökar.
I bland annat Tyskland, Nederländerna, Belgien, Spanien och Italien visar statistiken att antalet smittofall nu ökar igen efter en tids nedåtgående trend.
Även i Frankrike är ökningen markant. Där har man nu valt att införa striktare restriktioner, bland annat krav på munskydd, för att få bukt med viruset igen.
I fredags rapporterades 7000 nya fall av covid-19 i Frankrike. Enligt landets myndigheter beror den ökade smittan delvis på att man börjat testa allt fler, Euronews.
Trots det utesluter inte Frankrikes president, Emanuel Macron, att införa en ny nationell lock down.
Kallar Sverige för förebild
Enligt WHO:s Europachef, Dr Hans Kluge, har 32 av 55 länder och stater i Europa rapporterat in en ökning på 10 procent eller mer de senaste två veckorna och kallar det för ”definitiv ökning i Europa”.
Dr Hans Kluge säger att yngre människor troligtvis kommer komma i mer kontakt med äldre nu under den kommande hösten på grund av det kalla vädret. Något han tror kommer leda till ökade dödsfall.
– Det må vara så att yngre människor inte nödvändigtvis kommer dö av viruset. Men det här är en tornado med en lång svans och det är en multiorgansjukdom, säger han enligt Euronews.
Samtidigt tror han att de europeiska ländernas hälsomyndigheter är bättre förberedda nu än tidigare i våras och att man därför kommer kunna hålla nere smittspridningen samtidigt som ekonomin fortgår som vanligt.
Antalet smittade minskar
Ett av länderna som däremot klarat sig från någon ökning är Sverige, här minskar antalet smittade i stället. Något som fick WHO:s expert, David Nabarro, att kalla Sverige för en förebild.
Under söndagen kommenterade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berömmet i SvD.
– Vår bedömning har visat sig vara korrekt. Strategin ska hålla över tid. Vi är ett av få länder med begränsad smittspridning, till skillnad från flera länder i Europa där smittan kommer tillbaka kraftigt. Jag kallar den champagnekorkeffekten, säger Johan Carlson.
I dagsläget har över 25 miljoner människor bekräftats smittade med covid-19 och länder som Indien, USA och Brasilien är värst drabbade.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.