De senaste månaderna har Sverige haft både få sjukhusinläggningar och få dödsfall, vilket visar att det inte var den svenska strategin som orsakade Sveriges höga dödstal tidigare i år, säger Anders Tegnell till fransk tv enligt TT.
Den svenska coronastrategin har varit omdiskuterad sedan start. Den har både hånats och kritiserats såväl nationellt som internationellt. Men Folkhälsomyndigheten har stått på sig och kört på den öppna, fria taktiken där rekommendationer om social distansering, god hygien och att stanna hemma om man är sjuk har varit grundstenarna.
Fortsatt stort intresse
Nu sjunker både antalet sjukhusinläggningar och dödstal i landet något som får nyhetsmedier från hela världen har fortsätta intressera sig för den svenska strategin.
LÄS MER: Anders Tegnells nya besked till svenska folket – inför hösten: ”Det är farligt att tro att…”
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell medverkade nyligen i nyhetskanalen France 24 där han fick frågan om det inte är den svenska strategin som ligger bakom det faktum att drygt 5800 personer har dött av covid-19 i Sverige, vilket är många fler än i de nordiska grannländerna som hade mycket strängare åtgärder mot coronaviruset.
– Med samma strategi som vi har haft hela tiden har vi sedan två tre månader tillbaka nästan inte haft några nya fall alls inom äldreomsorgen. Dödsfallen har också varit väldigt få under en längre tid, så det finns definitivt inget nära samband mellan strategin och antalet döda. Jag säger inte att det inte finns något samband alls, men det finns inget tydligt samband, säger Tegnell.
Går inte att jämföra
Anders Tegnell menar att Sverige fick, till skillnad från grannländerna, en tuffare start på smittspridningen.
LÄS MER: Anders Tegnell erkänner: ”Sverige har ett ganska högt dödstal”
– Sverige hade en mycket kraftig epidemi väldigt tidigt, mycket kraftigare än våra grannländer. Det blev en väldigt tung början och det gjorde att vår pandemi påminde mer om den i Storbritannien och Frankrike, och inte går att jämföra med den i Norge och Finland.
Anders Tegnell säger också att den höga dödligheten hänger ihop med våra äldreboenden som hade svagheter. Något som möjliggjorde för sjukdomen att få fäste och spridas. Och eftersom de som bor där löper störst risk att dö av just det här viruset så får landet automatiskt ett högt dödstal om smittan tar sig in på sådana platser.
”Definitivt har något gått fel”
Men något måste väl ändå ha gått fel, säger den franske reportern.
– Självfallet, när 5 800 personer har dött. Det var definitivt inget vi väntade oss, planerade för eller hoppades på. Så definitivt har något gått fel, men det betyder inte att strategin i sig var felaktig, säger Anders Tegnell.
Frågan om munskydd, som också varit en het potatis i debatten, tas upp även i den här intervjun. Men Anders Tegnell står fast vid att Folkhälsomyndigheten inte vill introducera nya åtgärder när smittspridningen är väldigt liten. Speciellt inte åtgärder där beviskvaliteten är låg.
Däremot säger han att han har förståelse för att andra länder, där smittspridningen ökar, väljer att använda sig av munskydden. Men i Sverige kan man fortsätta att hålla sig till social distansering, stanna hemma om man är sjuk och arbeta hemifrån.
Vad tycker du om det här? Håller du med Anders Tegnell om att det inte finns något samband eller har du en annan teori?
Dela gärna artikeln och berätta.