Regeringen tar bort besöksförbudet på äldreboenden från 1 oktober.
Samtidigt uppmanas anhöriga att ta ansvar – och inte gå till boenden om man har symptom.
Det var tidigare i våras som regeringen tog beslutet att införa besöksförbud på landets äldreboenden. Anledningen var att stoppa smittspridningen från att ta sig in till riskgrupper.
– Det nationella besöksförbudet har varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att ta. Men det var också rätt beslut, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på tisdagen.
Nu meddelar regeringen att besöksförbudet tas bort från 1 oktober.
Socialministern poängterar att det är viktigt att alla tar ansvar när förbudet mot besök nu upphävs.
– Men vi befinner oss fortfarande i en pågående pandemi. Det är en risk när vi lyfter förbudet. Jag vill att alla nu tar ansvar, säger Lena Hallengren på presskonferensen.
Hon fortsätter:
– Även om det mesta går åt rätt håll i smittspridningen kan vi komma att drabbas av nya utbrott. Det innebär ett stort ansvar för äldre och deras anhöriga och därför måste var och en av oss ta ett stort ansvar.
Socialministern uppmanar också alla att inte besöka sina anhöriga om man har sjukdomssymptom – samt att lyssna på personalen.
Socialstyrelsen meddelar att man tagit fram bindande regler för att stödja kommunerna vad gäller särskilda boenden under pandemin. Möjligheten att testa personalen har också blivit bättre med tiden.
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, förklarar att behovet av ett besöksförbud minskat.
– Smittspridning i dag är mycket liten inom boenden och relativ liten i samhället. Vi vet att besöksförbudet haft en rad negativa konsekvenser för äldre och äldres anhöriga, säger han på en pressträff.
Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!