Nu kan du bänka dig framför tv:n i höst. Tittarsuccén ”Sveriges mästerkock” gör ett jubileumsprogram i form av ”Decenniets mästerkock” där åtta tidigare mästerkocksvinnare återvänder för att göra upp om vem som är bäst av alla.
Den första säsongen av ”Sveriges mästerkock” hade premiär i TV4 i januari 2011. Programmet blev snabbt populärt och fick många svenskar att drömma om att få visa upp sina matkunskaper.
Sammanlagt har det kommit att bli tio säsonger av ”Sveriges mästerkock”. Den tionde säsongen visades i våras och då var det Sofia Henriksson som tog hem den prestigefyllda statyetten. Louise Johansson vann den första säsongen 2011 och är Sveriges första mästerkock.
Hur går Sveriges mästerkock till?
”Sveriges mästerkock” är som en form av Idol, fast i matlagning. Men hur går ”Sveriges mästerkock” till, kanske många undrar?
Jo, det hela börjar med att man spelar in en auditionturné runtom i landet där nervösa deltagare får bjuda juryn på sin paradrätt. De stränga domarna bedömer maten och de som får tummen upp belönas med ett förkläde och skickas till slutaudition i Gävle.
I slutaudition i Gävle gör en större grupp hemmakockar upp om de 12 åtråvärda platserna i Stockholm.
Vinnaren får slutligen den prestigegefyllda statyetten, prispengar och ett kokbokskontrakt.
Får deltagarna i Sveriges mästerkock använda recept?
Det är många tittare som undrat om deltagarna i ”Sveriges mästerkock” får använda recept. Enligt TV4 får de ibland hjälp av det.
– Det är framför allt vid momentet stresstest som de får hjälp med grundläggande saker som recept, har den exekutiva producenten Sara Gollert sagt tidigare till Expressen.
På frågan om varför tittarna inte får veta att deltagarna ibland får hjälp av recept svarade producenten att de väljer att fokusera på andra saker i programmet som de bedömer som viktigare att visa i tv.
Sveriges yngsta mästerkock
Det har även gjorts en spinoff på ”Sveriges mästerkock”– nämligen ”Sveriges yngsta mästerkock”. I programmet tävlar barn mellan 8 och 12 år i att laga olika maträtter. I årets säsong satt Tina Nordström och Danyel Couet i juryn.
Och det var ingen mindre än 12-åringen Giovanni Barotta från Växjö som kammade hem hela tävlingen. Maten som han lagade i finalen och som gav honom förstaplatsen var bland annat en trattkantarellsoppa, en chokladterrin, samt en kötträtt som speglade hans libanesiska ursprung.
Förutom statyetten och den åtråvärda titeln van Giovanni också en matresa till London.
Yngsta mästaren någonsin
2019 var det Agnes Fredriksson, blott 10 år gammal, som vann ”Sveriges yngsta mästerkock”. Agnes är den yngsta mästaren någonsin i programmets historia.
Juryn Sveriges mästerkock
Under de tre första säsongerna satt Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Moberg i juryn i ”Sveriges mästerkock”. I säsong fyra byttes Per Moberg ut mot Anders Dahlbom.
Per Moberg slutade som jurymedlem i ”Sveriges mästerkock” 2013, han skulle satsa på skådespeleriet istället.
–Vi har fört en diskussion med Per under en period och han har valt att inte fortsätta. Det är självklart tråkigt, vi har haft en spännande tid med Per. Men han vill gå vidare till andra saker, sa Matilda Snöwall, genrechef för livsstils- och realityproduktioner på TV4 till Expressen då.
Efter den fjärde säsongen byttes Anders Dahlbom ut mot Mischa Billing. Hon har nu suttit i juryn från säsong 5 till säsong 10 tillsammans med veteranerna Leif Mannerström och Markus Aujalay.
Leif Mannerström
Den folkkäre stjärnkocken Leif Mannerström har drivit många restauranger och det är nog många svenska hem som har någon av hans populära kokböcker stående i bokhyllan.
Han är främst känd för att vara bra på fiskrätter och det är nog en och annan som hört hans såsilska när deltagarna i programmet haft i mycket socker i rödvinssåsen.
LÄS MER: Leif Mannerströms stekt fläsk med löksås – otroligt gott!
Markus Aujalay
Stjärnkrögaren Markus Aujalay har också synts länge i tv-rutan och gett ut flera kokböcker. De flesta känner igenom honom som en av jurymedlemmarna i ”Sveriges mästerkock” och i förlängningen ”Efter stängning”.
2004 belönades han med den prestigefyllda utmärkelsen Årets kock och i dag driver han restaurangen Tegelbacken i Stockholm.
LÄS MER: Kändiskocken avslöjar hemligheten till sin berömda korv stroganoff – slutresultatet är ren magi
Mischa Billing
Mischa Billing är minst sagt välutbildad i smakernas konst – hon är en av de mest aktade vinkännare i landet. Hon provar cirka 6000 olika viner varje år, skriver Mitt kök.
Mischa, som bland annat är utbildad sommelier, gjorde debut som jurymedlem i ”Sveriges mästerkock” i säsong 5 år 2015 och sedan dess har hon blivit en folkkär tv-profil och suttit i juryn i alla nästkommande säsonger.
Juryn Decenniets mästerkock
När det var dags för den tionde säsongen av ”Sveriges mästerkock” i början på 2020 meddelade TV4 att det var Leif Mannerströms sista säsong. Efter tio säsonger var den folkkäre profilen redo att ta avsked från tv-tittarna och amatörkockarna.
– Jag är tacksam att jag har fått träffa så många duktiga amatörkockar och följa deras resa i programmen. Det har blivit många skratt och en del tårar genom åren. Nu gör jag det för sista gången vilket känns lite sorgligt, sa Leif Mannerström då i ett pressmeddelande från TV4.
Men när TV4 gick ut med nyheten att de skulle sända jubileumsprogrammet ”Decenniets mästerkock” kom det glädjande beskedet att inte bara Mischa Billing och Markus Aujalay är med i juryn – även Leif Mannerström kommer att bedöma mästerkockarnas matkreationer.
– Det har varit tio härliga år med Sveriges mästerkock och att nu få avsluta med flaggan i topp och detta jubileumsprogram känns fantastiskt. Det är det absolut roligaste jag har gjort i min tv-karriär. Decenniets mästerkock kommer att bli något alldeles extra, det kan jag lova, säger Leif Mannerström i ett pressmeddelande från TV4.
Deltagare Decenniets mästerkock
Det har nu nästan gått tio år sedan succéprogrammet ”Sveriges mästerkock” tog sig in i svenskarnas vardagsrum. Under åren har vi fått följa många amatörkockars kamp, det har onekligen varit svett och tårar, brända kastruller, lagtävlingar och makalösa maträtter som fått det att vattnas i munnen på tittarna.
I jubileumsprogrammet ”Decenniets mästerkock” tävlar åtta tidigare mästerkocksvinnare. Nu är det upp till kamp, det ska avgöras vem som är den bästa av de bästa.
Då alla deltagare redan har vunnit ”Sveriges mästerkock” tidigare ligger ribban högt, för att uttrycka det milt. Det väntas bli tuffare utmaningar än någonsin och det är nog inte omöjligt att juryn kommer att vara stenhård.
Vilka är med i Decenniets mästerkock?
Det är många som undrar vilka som har vunnit ”Sveriges mästerkock” och alltså är deltagarna i jubileumsprogrammet ”Decenniets mästerkock”.
Här är deltagarna i jubileumsprogrammet.
Sigrid Bárány, Sveriges mästerkock 2012
Jennie Walldén, Sveriges mästerkock 2013
Amir Kheirmand, Sveriges mästerkock 2014
Sandra Mastio, Sveriges mästerkock 2015
Catarina König, Sveriges mästerkock 2016
Klara Lind, Sveriges mästerkock 2017
Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019
Sofia Henriksson, Sveriges mästerkock 2020
Sveriges mästerkock – det gör vinnarna i dag
Sveriges mästerkock har skapat många folkkära profiler och kockar – och det är nog många som är nyfikna på vad mästerkocksvinnarna gör i dag.
Vem är Sigrid Bárány?
Sigrid Bárány vann den andra säsongen av programmet år 2012. Sedan dess har hon släppt två kokböcker, ”Spisvärme” och ”Sigrids kök”. Hon har spelat in en podcast och hon jobbar som matinspiratör och syns i allt från tidningar och olika sammanhang där hon är moderator, enligt Mitt kök.
Så här skriver hon på sitt Instagramkonto om hur det var att vara med i Sveriges mästerkock: ”Jag hade aldrig i mina vildaste drömmar föreställt mig att jag skulle göra något sådant och när jag gick in i tävlingen var det med attityden ’jag kommer ju inte att vinna men jag ska få ut det mesta möjliga av detta’. Men jag vann. Och det förändrade mitt liv på ett sätt som är svårt att överblicka och beskriva för det är så stort. Det öppnade dörren för den bästa tiden i mitt liv hittills.”
Vem är Jennie Walldén?
Folkkära Jennie Walldén vann hela programmet år 2013. I dag driver hon den populära restaurangen Namu i Malmö. På menyn är det koreansk-svenska smaker, ofta med kimchi. Jennie har även gett ut kokböckerna ”Wok, ris, nudlar”, ”Asiatiska smaker: Försvinnande gott”, ”Mycket smak på nolltid: asiatiskt gott på bara 10, 20, 30 minuter”, ”Middagstipset” och ”Smaker i mitt hjärta.”
Stjärnkocken syns ofta laga mat i tv och hon driver även ett populärt Instagramkonto där hon har över 62 000 följare. Inför Decenniets mästerkock säger hon: ”Jättespännande att vara tillbaka.”
Vem är Amir Kheirmand?
Amir Kheirmand stod i final mot Ala Abasi 2014 och tog efter en hård kamp hem förstapriset. Amir har gett ut kokböckerna ”Världens bästa mat”, ”Smart vardag” och ” Smart skräpmat”. Han driver även @schysst_kak samt Youtubekanalen ”Rätt rätt” där han testar ”alltifrån köttbullar och fryspizza till stavmixers och degblandare.”
Inför Decenniets mästerkock säger han: ”Jag är taggad på att tävla. Jag har saknat det.”
Vem är Sandra Mastio?
Efter vinsten i den femte säsongen 2015 slog Sandra Mastio upp dörrarna till sin restaurang Mastio i Limhamn i Malmö. Hon driver den med sin man Stefano Mastio och signaturrätten är italiensk pizza.
Sandra Mastio har gett ut kokböckerna ”Mat av Mastio” samt ”Pizza av Mastio: en kärleksförklaring till den ultimata pizzan” och hon syns i TV och hörs i radio.
Hon driver dessutom sitt populära Instagramkonto med över 26 000 följare.
Vem är Catarina König?
Den sjätte säsongen, år 2016, var det ingen mindre än Catarina König som tog hem den ärofyllda segern. Hon driver en matblogg på Elle Mat & Vin och driver även sitt Instagramkonto ”Matfashonistan” där hon har över 54 000 följare.
Efter vinsten släppte Catarina kokboken ”Varje dag är en fest” och nyligen släpptes hennes nya bok ”Mat med guldkant: recept och menyer för vardag och fest”.
Vem är Klara Lind?
År 2017 var det Klara Lind som vann den prestigefulla statyetten efter den tuffa kampen mot Gillis Thalbäck, som kom på en andraplats. Efter vinsten gav den unga mästerkocken ut sin kokbok ”Sydamerika – Min matapassion”.
Att vara med i ”Decenniets mästerkock” beskriver Klara som en skräckblandad förtjusning. ”Ni förstår inte hur peppad jag är. Samtidigt livrädd. Har ni sett resten av gänget eller?!”, skriver hon på sin Instagram.
Vem är Gabriel Jonsson?
Efter den nionde säsongen stod Gabriel Jonsson som vinnare av ”Sveriges mästerkock” efter att ha slagit Wichudaporn Chaiyasaeng i finalen. Efter att ha kammat hem den prestigefyllda statyetten började Gabriel att jobba på sin kokbok ”Från skog till bord”, som gavs ut 2019.
Gabriel driver Instagramkontot Ettgottland och likaså Youtube-kanalen med samma namn.
Vem är Sofia Henriksson?
Årets vinnare blev Sofia Henriksson. I år har hon redan hunnit ge ut sin kokbok ”Always hungry”. Hon beskriver sig själv som en underdog i ”Decenniets Mästerkok”.
”Wow, vilken grej att få tävla mot de tidigare vinnarna, snacka om skräckblandad förtjusning att möta så duktiga matlagare! Jag var ju verkligen grönast i gänget, men jag gillar ändå att vara underdog, är ju tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna trots allt! Det märktes direkt att juryn förväntade sig mer än i den tidigare tävlingen, en helt annan press att kunna leverera på en högre nivå nu, säger Sofia Henriksson i ett pressmeddelande från TV4.
Varför är inte Louise Johansson och Erik Hammar med i Decenniets mästerkock?
Den som är bra på matte kan enkelt räkna ut att det saknas två mästerkocksvinnare i jubileumsprogrammet. Totalt finns det tio vinnare men bara åtta av dessa tävlar nu. De som saknas i ”Decenniets mästerkock” är Louise Johansson, hon är Sveriges första mästerkock och vann år 2011.
Den andra som inte är med är Erik Hammar, han vann titeln 2018. TV4 berättar att de helt enkelt inte hade möjlighet att vara med i jubileumsprogrammet.
– Vi är jätteglada att vi ändå lyckades samla så många av våra mästerkocksvinnare. Louise och Erik hade tyvärr annat inbokat då vi spelade in programmet, säger Sara Johansson, exekutiv producent på TV4 till Newsner.
När går Decenniets mästerkock på tv?
När det blev klart att det skulle bli en jubileumssäsong av det populära programmet var det många som jublade. Flera av de tidigare vinnarna har blivit folkkära profiler och att få se åtta av dem samlade i ett och samma program kommer onekligen att bli spännande.
Decenniets mästerkock tv-tider och datum
”Decenniets mästerkock” har premiär på måndag den 21 september kl. 20.00 på TV4. Programmet kan även ses på TV4 Play och C More. Programmet sänds i åtta avsnitt.
Hur söker man till Sveriges mästerkock?
Det är många som undrar hur man söker till ”Sveriges mästerkock”. Sista datumet för att söka till ”Sveriges mästerkock” 2021 var den 6 september i år. Men vi får hålla tummarna för att det blir ännu en till säsong efter 2021 så att alla som vill testa sina matkunskaper kan söka då.
Vem är din favorit i ”Decenniets mästerkock”? Vem hejar du på? Om du också ser fram emot programmet lika mycket som oss får du gärna dela detta med dina vänner så att de inte missar det.