Regeringskris hotar – efter nytt las-besked i natt: ”Löfven kan inte sitta kvar”

Las-förhandlingarna bröt samman i natt.

Nu kan regeringskris hota.

– Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige, skriver Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

Det har varit en av de stora striderna inom de så kallade Januaripartierna – regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Frågan om förändringar i arbetsrätten är nämligen en av punkterna i avtalet som reglerar samarbetet mellan partierna. En utredning av hur detta skulle kunna genomföras kom 1 juni i år. Bland annat stod i utredningen att fem anställda ska kunna undantas från turordningsreglerna – oavsett företagets storlek. I dag kan två undantas från las-listan i ett företag på maximalt tio anställda.

I las-utredningen står också att det ska bli lättare för arbetsgivare att kunna säga upp anställda av personliga skäl.

Vänsterpartiet har flera gånger hotat med att fälla regeringen – om statsminister Stefan Löfven lägger fram den omtalade las-utredningen.

Löfven har i sin tur pekat på att han helst ser att arbetsmarknadens parter kommer överens om spelreglerna själva.

Men i natt – efter intensiva förhandlingar – bröt förhandlingarna mellan  LO, Svenskt Näringsliv och PTK samman.

STOCKHOLM 20200924 Statsminister Stefan Löfven (S) håller presskonferens. Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Det är flera skäl till att vi inte lyckades denna gång men framförallt var det den så kallade LAS-utredningen som satte krokben för arbetsmarknadens parter. Den försvårade för oss att komma överens i viktiga frågor. Utredningens förslag låg som en blöt filt över förhandlingarna, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Även samverkansorganisationen PTK fanns med i förhandlingarna för sina 27 anslutna fackförbund för tjänstemän i privat sektor. PTK-basen menar att kollektivavtalet som finns i dag fungerar bra.

– Det finns alltså ingen anledning att från politiskt håll snabbt och utan förankring med de organisationer som står närmast företagen och de anställda driva igenom stora förändringar som ändrar spelreglerna på arbetsmarknaden, säger Martin Linder, PTK:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Från LO:s sida ger man två politiska partier skulden för att ha drivit igenom förhandlingarna – C och L.

– Ytterst är det Centerpartiet och Liberalerna som kraschade denna förhandling genom att driva igenom LAS-utredningen. Nu ska vi se till att stoppa utredningens förslag. Våra medlemmar behöver mer, inte mindre trygghet, säger Gideonsson.

V-ledaren: ”Stefan Löfven kan inte sitta kvar”

Nu hamnar frågan på regeringens bord igen – och nu kan regeringskris komma att vänta.

Foto: Bengt Oberger/Wikimedia commons

Efter beskedet har nämligen V-ledaren Jonas Sjöstedt återupprepat sitt hot att fälla regeringen – om Löfven lägger fram utredningen. För att genomföra detta krävs att han tar hjälp av oppositionspartierna till höger i riksdagen.

STOCKHOLM 20200909 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor (KD) vid riksdagsårets första partiledardebatt i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

”Ansvaret för detta ligger på regeringen som med orimliga hot om att dramatiskt försämra anställningstryggheten ställde sig på arbetsgivarnas sida i förhandlingen”, skriver Sjöstedt på Twitter under torsdagsmorgonen.

V-ledaren fortsätter:

”Stefan Löfven kan inte sitta kvar som statsminister om han avser att lägga fram las-utredningens förslag som skulle slå sönder tryggheten i anställningen för alla löntagare i Sverige”.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.