Marcus Oscarssons svar – efter politikernas utspel i debatten: ”Vi måste sluta se ner på våra äldre i Sverige”

Ebba Busch (KD) menar att vi har en ”ålderism” i Sverige.

Nu får hon rätt – av TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson.

– Det är ofta man ser hur våra ovärderliga äldre och pensionärer i Sverige behandlas sämre och det som t ex skedde inom äldreomsorgen och hemtjänsten under pandemin var förfärligt, skriver Oscarsson på Facebook

Det hettade stundtals till i partiledardebatten mellan riksdagens åtta partier i SVT på söndagskvällen.

Ett av ämnena som avhandlades var de äldres situation i samhället.

Enligt SVT möter en person som har hemtjänst 16 personer under en tvåveckorsperiod. Nu menar statsminister Stefan Löfven att regeringens och ”januaripartiernas” budgetsatsningar kan råda bot på detta.

– Det är därför vi gör en historisk satsning på just äldreomsorgen i den här budgeten. Dels fyra miljarder permanent tillskott för kommunerna att använda i äldreomsorgen, dessutom ett rejält lyft för både vårdbiträden och undersköterskor att utbilda sig på arbetstid, säger statsminister Stefan Löfven (S) i debatten som direktsändes i ”Agenda”.

Foto: SVT

Han menar att pengarna kommer att göra skillnad i praktiken.

– Det är klart att om man kan anställa fler, det här ger möjlighet att tillsvidareanställa mer än 10 000 i svensk äldreomsorg, det är klart att det kommer göra skillnad. Dessutom säger vi att man ska ha fast omsorgskontakt, så den äldre ska ha en person som hon/han kan vända sig till. Det är klart att 16 är mycket, det måste vi ta ner. Då gäller det att staten faktiskt kan se till att kommunerna får det tillskottet. Det är en historisk satsning vi gör nu, och det är de äldre värda.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gav flera av satsningarna tummen upp. Men kritiserade samtidigt Löfven då han menade att det ”ska krävas en pandemi” för att regeringen ska ta till dessa åtgärder.

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, menar att vi har en ”ålderism” i samhället.

Foto: SVT

– En stor anledning till att att så många äldre drabbades så otroligt hårt under pandemin under våren handlar om värderingar och hur vi ser på äldre och ålder. Vi har ett stort problem med vad jag kallar för ålderism i Sverige, säger Ebba Busch (KD) i debatten.

Hon förklarar att det var just detta som gjorde att hon en gång i tiden överhuvudtaget ville bli politiskt aktiv.

– Vi ser ner på människor eller värderar dem inte lika högt för att de blivit gamla eller årsrika helt enkelt. Det är hela anledningen till att jag engagerade mig politiskt för jag upptäckte den här ålderismen genom min mormor Gunhild. Det är fortfarande för att hedra hennes minne och hennes liv som jag gör att jag överhuvudtaget håller på med politik än i dag, säger Ebba Busch.

Efteråt har TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson gett Busch rätt i sak om den så kallade ”ålderismen”.

Foto: TV4

– En stor del av befolkningen torde anse att Ebba har rätt – det är ofta man ser hur våra ovärderliga äldre och pensionärer i Sverige behandlas sämre och det som t ex skedde inom äldreomsorgen och hemtjänsten under pandemin var förfärligt, skriver Oscarsson på Facebook under rubriken ”Stark insats av Ebba (KD) i partiledardebatten – vi måste sluta se ner på våra äldre i Sverige”.

Han fortsätter:

– Det är inte bara avseende pandemin som våra äldre behöver prioriteras upp rejält – det handlar om alla sakfrågor och politikområden. Alla är lika mycket värda och det gäller även våra äldre, skriver Oscarsson.

Vad tycker du om detta? Satsar politikerna tillräckligt på våra äldre? Finns det en ”ålderism” i samhället? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!