Nya förslaget: Polis ska få kroppsvisitera barn under 15 år – i sökandet efter vapen

Polisen i Sverige föreslås få möjlighet att kroppsvisitera barn under femton år. Det för att kunna försvåra för kriminella gäng att utnyttja barn i brottslig verksamhet.

Men Advokatsamfundet tycker inte om förslaget, rapporterar TT.

I nuläget kan polisen bara använda så kallade tvångsmedel mot barn under femton år om det finns ”särskilda skäl” för det. Men nu föreslår utredaren Gunnel Lindberg, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, att det kravet inte ska gälla om det finns särskild anledning att anta att barnet utnyttjas i brottslig verksamhet.

Foto: Helena Landstedt, TT/ TT

I stället har ett nytt utredningsförslag överlämnats till inrikesminister Mikael Damberg (S) som innebär ökade möjligheter för polisen att ingripa mot ungdomar under femton år om de misstänkt för brott.

Bland annat genom kroppsvisitation, beslag av föremål eller husrannsakan.

Förslaget lämnades över i form av promemoria under en pressträff. Uppdraget är en del av regeringens 34-punktsprogram med ytterligare åtgärder mot gängkriminalitet.

”Yngre används av kriminella”

Förhoppningen är att förslaget ska leda till att de kriminellas intresse för att dra in barn i kriminell verksamhet minskar, det ska också öka polisens möjligheter att komma åt vapen.

– Vi vet att allt fler yngre används av kriminella, nu blir det mindre attraktivt för kriminella att använda barn. Det handlar om att skydda barnen från gängens hänsynslöshet, säger Damberg under en pressträff.

Men om det är rimligt att polisen ska ha lättare att kroppsvisitera barn under 15 år kan Mikael Damberg inte svara på i nuläget.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Det får vi väl titta på när remissynpunkterna kommit in, men jag tycker att det är orimligt att barn används som kurirer som bär vapen eller sprängmedel åt kriminella gäng. Det får inte löna sig för dem och det måste vara möjligt att rädda de här barnen från att dras in i sådan här kriminell verksamhet, säger Mikael Damberg.

”Kränker integriteten”

Advokatsamfundet ställer sig dock frågande till förslaget. De önskar i stället att lagförslaget hade utretts met omfattande i en statlig offentlig utredning. Det eftersom lagförslaget förskjuter grundlagsskyddade rättigheter

– Det är långtgående åtgärder som kränker integriteten och det skydd man har grundlagsskyddad rätt till i den privata sfären. Ska man genomföra sådana här åtgärder är det viktigt att de är proportionerliga. Att skälen uppväger intrången, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Mia Edwall menar att förslaget kan drabba barn som inte är misstänkta för brott. Och att det finns risker att man utsätter dessa barn för personliga integritetskränkningar som de kan skadas av på lång sikt.

Förslaget gäller även husrannsakan

Idag är husrannsakan begränsad i brottsförebyggande syfte begränsad till båtar och fordon. Men utredningen föreslår att polisen även ska ges möjlighet att göra husrannsakan i gemensamt tillgängliga utrymmen, tvättstugor, källarkorridorer eller i anslutning till flerbostadshus.

Däremot föreslås ingen utredning om att polisen ska få göra husrannsakan i privata bostäder utan misstanke om brott.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);