Anders Tegnells oro – så kan resandet i jul påverkas: ”Kan bli nödvändigt”

Allt fler regioner inför skärpta råd för att stoppa smittspridningen.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan vissa regleringar kring resandet i jul bli aktuellt framöver.

– Någon form av råd eller reglering för att minska trycket i regionerna kan bli nödvändigt, säger Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.

Hösten har fört med sig en ny våg av coronaviruset runt om i världen. Även i Sverige ökar antalet bekräftade sjuka i covid-19 – det senaste dygnet har 4 658 nya sjukdomsfall rapporterats in.

Totalt har 171 365 personer nu bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige, varav 6 122 personer har avlidit med covid-19.

När Folkhälsomyndigheten höll presskonferens under torsdagen, uttalade sig statsepidemilog Anders Tegnell om det rådande läget.

– Vi har också i Sverige en fortsatt ökning i antalet fall, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Antalet avlidna går uppåt lite grann hela tiden. Inte som i våras, men det reflekterar att vi har en större smittspridning.

anders tegnell
STOCKHOLM 20201112 Anders Tegnell, statsepidemiolog vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten. Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010

Skärpta råd i ytterligare regioner

För att bromsa den ökade smittspridningen har flera regioner de senaste veckorna infört skärpta allmänna åtgärder.

Under torsdagen införde ytterligare fyra regioner lokalt skärpta råd – det handlar om Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanlands län. Detta innebär att 18 av 21 län i Sverige nu har infört skärpningar.

I de fyra senaste regionerna uppmanas allmänheten bland annat att undvika fysisk kontakt med andra än de man bor med, avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum liksom att avstå från deltagande i exempelvis möten, konserter och föreställningar. Råden gäller till och med den 10 december, men kan förlängas.

I region Dalarna, Värmland och Västmanland uppmanas allmänheten också att avstå från att göra onödiga resor.

”Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Sjuksköterska, corona, intensivvård,
Foto: Claudio Bresciani / TT

Hur blir resandet i jul?

Samtidigt närmar sig julen med stormsteg. Med tanke på att flera regioner nu rekommenderar folk att undvika resande, fick Anders Tegnell under torsdagen frågan om det är troligt att vi inte kommer få röra oss i landet under jul.

Tegnell svarade att rekommendationer om att stoppa resor mellan samtliga regioner i landet inte är aktuellt just nu, men att regleringar kan komma att bli nödvändiga framöver.

– Vi får väl se hur det utvecklar sig framåt jul. Jag tror verkligen att vi kommer att behöva ha en diskussion med regionerna om hur vi ska hantera julperioden. Framförallt utifrån de regioner som är relativt små och dit man kan räkna med att det kommer mycket resande. Där kan det bli ett problem med att ha resurser på plats för att klara av kapacitet att testa och vårda personer. Det måste vi hitta ett bra system för, säger Anders Tegnell.

Han konstaterar också att läget ändrar sig från vecka till vecka och att det är svårt att veta just nu.

– Vi har redan en dialog med regionerna och skidanläggningar och andra. Vi får följa läget och se vad det kan betyda. Men visst, någon form av råd eller reglering för att minska trycket i de här regionerna kan bli nödvändigt. Men det är fortfarande ett antal veckor kvar.

jul
Foto: Shutterstock