Läkaren Peter Eriksson tycker att åtgärderna för att stoppa covid-19 har varit undermåliga sedan dag ett. Nu vill han se striktare åtgärder, det skriver han i en debattartikel i Expressen.
Läkaren Peter Eriksson är specialistläkare i infektionsmedicin vid Karolinska Universitetsjukhuset i Huddinge. Han är en av alla de läkare som dagligen sliter för att covid-sjuka patienter ska få den vård de behöver.
”Mina slutsatser efter nio månaders arbete med covid-19 pekar tydligt åt ett håll. Vi måste få ner smittalen i befolkningen, annars kommer en större andel av de många som drabbas av svår covid att dö”, skriver han i en debattartikel i Expressen idag.
Rekommendationerna räcker inte
Samtidigt ser han hur människor i riskgrupper går och handlar i affärer där ungdomsgäng står och trängs. Lärare och annan skolpersonal vittnar samtidigt om trängsel i skolor, svårigheter i att hålla distansering och nonchalans när det kommer till att sköta handhygien.
Vilket han tycker tyder på att rekommendationer inte räcker.
”Trängseln i kollektivtrafiken i en storstad är ett tydligt tredje exempel på att era rekommendationer inte förhindrar uttalad smittspridning i praktiken”, skriver han i debattartikeln.
Stäng ned offentliga verksamheter
Nu vill Peter se att Folkhälsomyndigheten tillsammans med riksdag och regering vidtar tvingande åtgärder i 3-4 veckor framöver så att man får ner smittspridningen.
”Jag ber er om att utan dröjsmål släppa prestigen”, skriver han i debattartikeln och radar upp krav på åtgärder.
Bland annat vill han se en nedstängning av olika offentliga verksamheter samt införa ett stort antal snabbtest. Han vill också se en storsatsning på smittspårning och karantän/isolering.
Andra åtgärder han vill ska införas är bland annat krav på munskydd i inomhusmiljö där distansering inte är möjlig, ökad smittspårning och obligatorisk distansundervisning för elever ned tom gymnasieålder terminen ut.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.