Åklagarens besked – därför är 70-åriga mamman inte längre misstänkt för brott: ”Inga bevis”

Kvinnan i 70-årsåldern som tidigare i veckan anhölls misstänkt för att ha hållit sin son instängd i närmare 30 år är inte längre brottsmisstänkt.

Det meddelar åklagaren Emma Olsson under torsdagsförmiddagen, rapporterar Aftonbladet.

Det var i söndags som Aftonbladet rapporterade om fallet med den man i 40-årsåldern som misstänks ha varit inlåst i nästan tre decennier av sin egen mor.

Enligt de första uppgifterna var det en kvinnlig släkting till mannen som hittat honom, men under utredningen har kvinnan själv gått ut med att hon är mannens syster.

– Det var en mörk lägenhet där tv:n stod på i vardagsrummet. Det var grejer överallt och det luktade äckligt, total misär helt enkelt. Jag gick bara in och ropade försiktigt hallå hör du mig. Jag hörde något från köket och smög ut. Från ljuset av en gatlykta ser jag hans ben sittandes i en fåtölj längst in i köket, berättar systern för Expressen.

HANINGE 20201201 Polisens tekniker undersˆker en bostad i Haninge. I sˆndags kv‰ll hittades en man i 40-ÂrsÂldern i en l‰genhet i Haninge kommun i Stockholm. Han misst‰nks ha hÂllits inst‰ngd i 28 Âr av sin mamma. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Mannens mor, som är i 70-årsåldern, anhölls först på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada samt vållande till sjukdom.

Inga misstankar om brott

Men under onsdagen, efter förhör med den instängda mannen, hade misstankarna mot kvinnan försvagats och hon försattes därmed på fri fot.

– Efter att mannen har förhörts under eftermiddagen i dag och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan. Jag har bedömt att hon inte ska begäras häktad och hon är försatt på fri fot, sade kammaråklagare Emma Olsson, i ett pressmeddelande under onsdagen.

STOCKHOLM 2020-12-01 I den här lägenheten i Haninge söder om Stockholm misstänks en man i 40-årsåldern ha hållits instängd i 28 år av sin mamma. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod: 10078 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen **

Idag, torsdag, kom åklagare Emma Olsson som lett utredningen av fallet med mannen med nya besked.

Finns inga brottsmisstankar

Hon meddelar att det inte längre finns några brottsmisstankar mot kvinnan i 70-årsåldern.

– Under de här dagarna som vi jobbat i ärendet och kvinnan suttit anhållen har vi inte egentligen hittat något bevis som styrker att det föreligger något brott, säger Emma Olsson till Aftonbladet.

– Det är ett ärende för vården och socialtjänsten, men inte för rättsväsendet i nuläget.

Kunnat lämna lägenheten

Enligt kvinnan har mannen kunnat lämna lägenheten när han vill. Och samtal med mannen har visat på samma sak:

– Han säger själv att han kunnat lämna lägenheten när han velat och känt för det, säger Emma Olsson till Aftonbladet.

Hon säger att rättsläkaren som undersökt mannen inte funnit några tecken på att han utsatts för våld. Skadorna ska i stället vara orsakade av sjukdom. Men betonar att både mannen och kvinnan behöver all hjälp de kan få av samhället.

Emma Olsson säger till Aftonbladet att förundersökningen inte formellt är nedlagd ännu. Men det är för att det återstår en del avslutande åtgärder.

Hon säger också att förundersökningen skulle kunna leda till andra brottsmisstankar men då mot andra personer än mamman.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...