Kommunens julklapp: Vårdanställda får tusentals kronor i bonus – för sitt hårda slit under pandemin

Sjukvårdspersonalen i Sverige har jobbat under ovanliga omständigheter och pressade lägen länge.

Nu vill Tingsryd kommun belöna dem med en bonus i lönekuvertet lagom till jul, rapporterar Aftonbladet.

Under våren och sommaren regnade fina gester, applåder och gåvor in till vårdpersonalen. Men i takt med att läget började stabilisera sig allt mer i Sverige blev hyllningarna allt färre.

Redan i somras valde flera regioner att dela ut en bonus till sina vårdanställda som slitit i vården under pandemin.

Vissa har exempelvis fått extra betalt för covid-pass, andra har fått ersättning för flyttad semester och har fått extra friskvårdsbidrag.

Tusentals kronor extra

Men nu har viruset blossat upp igen och smittspridningen skenar, vilket betyder att sjukvårdspersonalen åter igen sliter dag som natt för att rädda livet på de allra sjukaste.

Foto: Staffan Löwstedt, SvD, TT/ Jessica Gow, TT

De offrar helt enkelt sin egen hälsa för att rädda livet på så många som möjligt.

Nu har Tingsryd kommuns personalutskott beslutat att ge en extra utbetalning på 3000 kronor för arbetet under coronapandemin lagom till jul.

”Även om vissa delar av organisationen ansträngts mer, väljer kommunen att belöna hela organisationen. Den särskilda uppskattningen blir i form av en extra slant i lönekuvertet”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Personalen är kommunens i särklass viktigaste resurs. Organisationen har varit helt fantastisk i arbetet med pandemin. Vi har antagit utmaningen gemensamt och tillsammans. Alla har verkligen hjälpts åt. Det känns jättefint att få vara med och visa uppskattning på det här sättet. Det är ett jättestort tack till var och en från arbetsgivaren. Vi hoppas också att detta ger ny energi framåt, säger kommunchef Christer Kratz.

Viktigaste satsningen

Pengarna som delas ut kommer de anställda få använda precis som de vill. Kommunen hoppas däremot att pengarna spenderas lokalt så att satsningen också ger stimulans till näringslovet.

I pressmeddelandet skriver kommunen att de genomfört flera satsningar under året men att den här bonusen till vårdanställda kanske är den viktigaste.

”Kommunen går mot ett starkt bokslut och har med anledning av det redan genomfört flera extra satsningar som genomförts under hösten. Nu kommer en rejäl satsning till och kanske också den viktigaste”, skriver dem i pressmeddelandet.

Vad tycker du, borde fler kommuner ta efter? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);